• Enviropátračka – Slovensko

            30. 3. 2021

                 V mesiaci marec sa naši Stromáci zapojili do 5. kola celoslovenskej súťaže Enviropátračka – Slovensko,  v kategórii žiakov nad 6 rokov.  Vyhlásila ju kancelária Stromu života so sídlom v Bratislave. V tomto kolo si členovia klubu preverili, čo všetko vedia o našej krajine a o svojej obci. Pri riešení úloh sa zabavili, dozvedeli sa mnoho nových zaujímavostí, navrhli riešenia, ako prilákať turistov do obce Kyjov.  Porote sa naše riešenia úloh páčili, preto nás ohodnotili 3. miestom.

            Viac na :https://stromzivota.sk/stromoviny/novinky-zo-stromu/enviropatracka-slovensko

             

            PaedDr. Anna Molnárová – vedúca klubu Kyjovčík

             

             

             

          • Zápis do 1. ročníka

            19. 3. 2021

              Vážení rodičia,

            podľa zákona č.245/2008 Z.z., §19, ods.3 povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť a podľa §20, ods. 2 zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

                      

            Zápis sa uskutoční vyplnením prihlášky vopred a dňa 21. apríla 2021 z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie sa bude zápis konať bez účastí detí v čase od 8:00 do 13:00 hod., kedy zákonný zástupca bez dieťaťa príde osobne a prinesie na kontrolu rodný list dieťaťa a občiansky preukaz rodiča (zákonného zástupcu). V prípade zmeny Vás budeme včas informovať na stránke školy.

            •  Je potrebné vyplniť prihlášku
            • Ak nemáte možnosť vytlačiť prihlášku, my za Vás vytlačíme Vami zadanú  prihlášku, ktorú u nás podpíšete.
            • Žiadame Vás, aby ste dodržiavali zvýšené hygienické opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia Covid-19 (respirátor, odstup, dezinfekcia).
            • O prijatí/neprijatí do 1. ročníka v ZŠ s MŠ v Kyjove bude zákonný zástupca informovaný vydaním rozhodnutia riaditeľky školy do 15. júna 2021.
            • Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky.

             

            Môže zákonný zástupca dieťaťa požiadať o odklad plnenia povinnej školskej dochádzky?

            Nie, odklad povinnej školskej dochádzky v súlade s platnou legislatívou už nie je možný. Od 1.9.2021 odklad nahrádza zriadenie povinného predškolského vzdelávania. V súlade s §28a, ods.4 zákona č. 245/2008 Z.z. ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ ZŠ s MŠ rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Čiže – v prípade, že Vaše dieťa nie je zrelé na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, zákonný zástupca sa obráti na materskú školu, ktorú dieťa navštevuje , kde požiada o predĺženie predprimárneho (predškolského) vzdelávania. Súčasťou predĺženia predprimárneho vzdelávania je správa z pedagogicko – psychologickej poradne, písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast a informovaný súhlas zákonného zástupcu.

             

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Ľudské telo

            16. 3. 2021

             

            Celý týždeň sme s deťmi v škôlke hľadali odpovede na otázky, ktoré sa týkajú ľudského tela a zdravia. Pomocou rôznych aktivít sme postupne zisťovali, z čoho sa skladá ľudské telo, načo nám slúžia jednotlivé orgány, ale aj to, ako je možné, že všetko drží pohromade a bezchybne funguje. Nezabudli sme ani na starostlivosť o naše telo a zdravý životný štýl. Pátranie po záhadách ľudského tela sme ukončili zaujímavými pokusmi a experimentami.

             

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • Enviropátračka – Živočíchy

            3. 3. 2021

                 Členovia klubu Kyjovčík sa v mesiaci február zapojili do celoslovenskej súťaže Enviropátračka na tému Živočíchy. Súťažili  v kategórii 6+ a riešili osem náročných úloh, pri ktorých si overili svoje znalosti o živočíchoch. Čo nevedeli, to si museli vyhľadať v časopisoch a knihách. Ich úsilie nevyšlo nazmar, pretože sa dozvedeli mnoho nových zaujímavostí a obsadili 2. miesto.

                 Viac o úlohách ktoré sme riešili sa dozviete na : https://stromzivota.sk/storage/userfiles/files/Enviropatracka/202101%20Enviropatracka%20januar%206%2B.pdf

            PaedDr. Anna Molnárová – vedúca klubu Kyjovčík

             

          • Jarné prázdniny

            19. 2. 2021

            Jarné prázdniny v školskom roku 2020/2021 budú od 22.02. 2021 do 26.02. 2021. Vyučovanie podľa rozvrhu začína po prázdninách v pondelok 01. 03. 2021. Po prázdninách je potrebné sa preukázať negatívnym antigénovým testom - zamestnanci a rodičia detí / žiakov.

            Prajem Vám príjemné prázdniny.

            Mgr. Helena Hricová riaditeka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Náš veľký karnevalový deň

            19. 2. 2021

            To ste mali počuť ten výskot, keď sme deťom v pondelok povedali, že vo štvrtok bude karneval. Poskakovali, očká im svietili a každý deň pred spánkom sa pýtali koľkokrát sa ešte musia vyspať, aby prišiel ten veľký deň. A dočkali sa. Pani učiteľky sa postarali o originálnu výzdobu, kde pomáhali aj detičky pri výrobe farebných lampiónov a škrabošiek. V deň D si deti priniesli svoje masky,  prezliekli sa za rozprávkové princezné aj malého dinosaura. Najprv sa predstavili šašovi Tomášovi, a potom prešli na súťažné hry. Zahrali si prenášanie loptičiek v naberačke, ktoré im nesmeli spadnúť na zem, potom mali za úlohu postaviť vysokú vežu od najväčšieho po najmenší dielik. Ďalšou disciplínou bolo prenášať vodu z jednej misky do druhej pomocou naberačky. V závere sa zahrali na princezné, ktoré stratili svoje črievičky, princ ich našiel a obul ich. Za každú disciplínu dostali sladkú odmenu. Nesmela chýbať ani povestná tancovačka. Veď čo by to bol za karneval bez nej. Na záver deťom pani učiteľky odovzdali diplom a ceny za krásnu karnevalovú masku a vynikajúci tanečný výkon.

             

            Simona Turáková  a Bc. Ľuboslava Regeciová – učiteľky materskej školy             

          • Ako zimujú naše zvieratká....

            15. 2. 2021

             

            Zima je nám chu, chu, chu,

            vietor fičí pri uchu.

            Mráz nám štípe nôžky malé

            a hladné sme neustále.

             

            Pomôžte nám deti milé,

            prežiť tieto ťažké chvíle.

            Milí chlapci, dievčatá,

            tak vás prosia vtáčatá.

             

            Naši malí prírodovedci sa vybrali na zimnú výpravu. Zahrali sa na ochranárov prírody výrobou kŕmidiel s dobrotami pre vtáčikov.  Jeden deň boli zvierací detektívi a odhaľovali stopy ukryté v snehu. Spoločne sme zodpovedali na všetky otázky súvisiace so zimovaním zvierat na Slovensku. Deti spoznali druhy hybernujúcich zvierat a aj tých, ktorí sa musia s tvrdými zimnými podmienkami popasovať. Už vedia, že v lese môžu stretnúť diviaky, srnky, jelene, zajačikov, ale ježkov, hadov, chrobáčikov a žiab by v snehu hľadali márne. Pri najbližšej prechádzke do lesa s rodičmi s potešením odnesú do krmelcov dobroty pre slabé a vyčerpané zvieratká čo v zime nespia.

            Posledný deň sme v súvislosti s nedeľným sviatkom sv. Valentína urobili menšiu výzdobu a vyrábali valentínske pohľadnice pre rodičov so sladkým potešením vo vnútri.

             

            Simona Turáková – učiteľka materskej školy           

          • Stavanie snehuliakov

            9. 2. 2021

             

            Postavím si snehuliaka na najvyššom brehu,

            postavím si snehuliaka z bielučkého snehu.

            Jedna guľa, druhá guľa, tretiu na vrch dám,

            a už stojí snehuliačik a už stojí tam...

             

            Nie jeden snehuliačik, ale celá rodinka snehuliakov vyrástla na našom školskom dvore. Vďaka bohatej snehovej nádielke a plusovej teplote mohli deti slobodne tvoriť. Práca nám išla od ruky a jeden snehuliak bol krajší ako druhý. Veď posúďte sami ...

            Bc. Ľuboslava Regeciová a Simona Turáková

          • Zimné športy

            9. 2. 2021

            Zimné športy sú športové aktivity, ktoré sa vykonávajú na snehu alebo ľade. Väčšinou ide o variácie lyžovania, korčuľovania a sánkovania. Pri týchto športoch je často nevyhnutná aj štedrosť a zhovievavosť prírody. Naše deti, ako správni športovci, trénovali najprv v triede a potom vďaka bohatej snehovej nádielke sa realizovali na školskom dvore. Dodržiavali pravidlá, prejavili prirodzenú túžbu a ochotu pohybovať sa aj v zimnom počasí.

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • ORGANIZÁCIA VYUČOVANIA ŽIAKOV 1. - 4. OD 8. 2. 2021

            8. 2. 2021

            Vážení rodičia, 

            na základe Rozhodnutia ministra školstva, vedy výskumu a športu SR zo dňa 5. 2. 2021 ZŠ s MŠ Kyjov, otvára prezenčnú formu vzdelávania  v MŠ a žiakov 1. stupňa ZŠ od 8. 2. 2021. 

            Účasť detí v MŠ a žiakov 1. stupňa ZŠ na prezenčnom vyučovaní je možná len ak sa minimálne 1 zákonný zástupca, ktorý žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti dal otestovať  a jeho výsledok je negatívny, alebo má platnú výnimku (prekonanie ochorenia COVID-19, zaočkovanie 2. dávkou vakcíny, inú závažnú chorobu podľa vyhlášky ÚVZ)

            Povinnosťou rodiča dieťaťa MŠ a žiaka ZŠ pri nástupe do školy je predložiť Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti  Zákonný zástupca negatívny výsledok testu neodovzdáva, ale ho poskytne k nahliadnutiu zamestnancovi školy. 

            Test platí 7 kalendárnych dní. Po uplynutí doby platnosti testu, pošle zákonný zástupca nové čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti.

             Organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu pre žiakov 1. - 4.

            Prezenčné vzdelávanie v škole bude prebiehať podľa platného rozvrhu .

             

            Školská dochádzka

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak:

            1. škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu,

            2. zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľka školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

            3. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 2, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            4. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Ak žiak nastúpi do školy na prezenčnú výučbu, jeho dochádzka sa eviduje v zmysle školského poriadku.

            Milí rodičia, žiadam Vás počas tejto nepriaznivej epidemiologickej situácie o zodpovedný prístup pri dodržiavaní týchto nastavených opatrení aj preto, aby vaše deti a zamestnanci školy boli v tom  najlepšom bezpečí. 

            V prípade otázok sa obracajte na triednych učiteľov, prípadne na riaditeľku školy.

             

            Mgr. Helena Hricová, riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Návrat do škôl 2021 - vysvetlenie k februáru 2021

            1. 2. 2021
            • Tu Vám skúsime zhrnúť podmienky, ktoré platia momentálne, bližšie usmernenie bude v utorok 2.2.2021

              V závislosti od aktuálnej epidemiologickej situácie v regióne sa región zaraďuje do jednotlivých stupňov ostražitosti alebo varovania. Na jednotlivé stupne ostražitosti a varovania sú naviazané jednotlivé opatrenia. COVID AUTOMAT spracovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré plánuje uplatňovať regionálny semafor a opatrenia z neho plynúce od 8. februára 2021. Z COVID AUTOMATU uvádzame len dva rozhodujúce ukazovatele, ktoré sú dôležité pre zriaďovateľov škôl a školy, a to „Predvídateľné opatrenia podľa rizika v školách a školských zariadeniach“ a „Regionálny semafor/COVID AUTOMAT (hraničné pásma okresov).“

              zjednodušene ......

              VYSVETLENIE

              Forma vzdelávania podľa automatu (pravdepodobne spustený 8.2.2021) pokračuje nasledovne:

              POZNÁMKA:  Zástupca kritickej infraštruktúry sa myslí napr. zdravotný pracovník, policajt, vojak, hasič (viac nájdete v zákone č. 45/2011 Z. z. o kritickej infraštruktúre). 

              • materské školy vo všetkých stupňoch COVID AUTOMATU okrem IV. stupňa varovania pokračujú v prezenčnej forme bez obmedzení;
              • v prípade, ak sa okres Stará Ľubovňa nachádza v II. stupni ostražitosti, potom v jednotlivých termínoch sa žiaci základných a stredných škôl v okrese vyučujú prezenčne (v škole) bez obmedzení;
              • v prípade, ak sa okres Stará Ľubovňa nachádza v I. stupni varovania, potom v jednotlivých termínoch sa žiaci v základnej škole v okrese vyučujú prezenčne (v škole)  bez obmedzení a žiaci strednej školy, okrem končiacich ročníkov, sa vyučujú dištančnou formou (doma) do absolvovania testovania;
              • v prípade, ak sa okres Stará Ľubovňa nachádza v II. alebo III. stupni varovania, potom v jednotlivých termínoch sa žiaci v základnej škole vyučujú prezenčne (v škole) na prvom stupni bez obmedzení ďalej v základných školách a stredných školách sa vyučuje prezenčne bez obmedzení v malých skupinách (najviac päť žiakov) pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia + jeden učiteľ, ak podmienky neumožňujú žiakom prístup k dištančnému vzdelávaniu. Žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl, okrem žiakov v končiacich ročníkoch, sa vyučujú dištančnou formou (doma) do absolvovania testovania;
              • v prípade, ak sa okres Stará Ľubovňa nachádza v IV. stupni varovania, potom v jednotlivých termínoch sa v základnej škole vyučujú prezenčne len žiaci zákonných zástupcov „kritickej infraštruktúry“.zatvorené aj materské školy, okrem tých, ktoré sa starajú o deti zákonných zástupcov „kritickej infraštruktúry,“ ostatné školy zotrvávajú v dištančnej forme vzdelávania.
            • Mgr. Helena Hricová- riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • NÁVRAT DETÍ A ŽIAKOV DO ŠKOLY

            10. 1. 2021

             

            Vážení rodičia a žiaci,

            na základe rozhodnutia ministra školstva vedy výskumu a športu SR Vám riaditeľstvo školy oznamuje, že od 11.01.2021 budeme pokračovať po vianočných prázdninách vo vzdelávaní dištančnou formou vo všetkých ročníkoch 0. - 4.

            Rodičia môžu požiadať o vyplácanie pandemickej OČR od 11.01. do 18.01.2021.

            Prevádzka materskej školy bude od 11.1. 2021 - 15.1. 2021 zatvorená.

            O ďalšom postupe Vás budeme priebežne informovať.

            V rámci dištančného vyučovania sa rodičia žiakov so svojimi požiadavkami obracajú na triedneho učiteľa svojho dieťaťa, príslušného vyučujúceho a pri závažných požiadavkách na riaditeľku školy.

            Prehľad predpokladaného návratu detí do MŠ a žiakov do ZŠ si môžete pozrieť:

            nové rozhodnutie (4.1.2021)

            Návrat_žiakov_do_škol

          • Vianočné prázdniny....

            21. 12. 2020

            Oznamujem rodičom a žiakom, že na základe Rozhodnutia ministra školstva zo dňa 11. 12. 2020 budú vianočné prázdniny v čase od 21. 12. 2020 do 08. 01. 2021. Predpokladaný nástup do školy je 

            11. 01. 2021 - pondelok.

            Prípadné zmeny, ktoré by mohli vyplynúť zo zhoršenia epidemiologickej situácie, Vám včas oznámim cez webové sídlo školy.

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Vianoce ........

            18. 12. 2020

            Ježiško zazvonil zvončekom,nadelil darčeky pod stromčekom.Všetci dostali to, čo si priali,na oplátku mu zamávali do diali.Deti šťastím žiarili,Ježiška tým potešili.S hračkami sa išli ihneď hrať,no a večer potom šli už len spať.

            Vianoce spájajú rodinu a priateľov dokopy. Pomáhajú nám to uctiť si lásku v našich životoch tak často, ako je to len možné. Nech pravý zmysel Vianoc naplní vaše srdcia a domov mnohými požehnaniami.

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Deti a snehová vločka

            18. 12. 2020

            Aký je najkrajší sviatok v roku? Určite sa zhodneme na tom, že to budú Vianoce. Aj naše deti zbožňujú sviatok Vianoc a jedením čokoládok z adventného kalendára rátajú dni do Vianoc.

            Na záver roka naše deti vystúpili s programom a potešili srdiečko našej pani riaditeľke, Ježiškovi a samozrejme aj nám. Sršala z nich radosť, tvorivosť a všade bolo cítiť „vianočno“. Z detí sa v jeden okamih stali vynikajúci rečníci, speváci, herci aj tanečníci. Bola radosť tam byť a pozorovať ich ako sa ich individuality a talent prejavujú. Jediné čo nám chýbalo bolo publikum rodičov, starých rodičov a priateľov, ktorí sa nemohli zúčastniť pre opatrenia COVID-19. Ale my nezúfame a vidíme nádej, že v roku 2021 si vianočnú besiedku detí budú môcť užívať aj ich najbližší.

            Prajeme Vám čarokrásne Vianoce.

            Simona Turáková a Bc. Ľuboslava Regeciová –  učiteľky MŠ