• Sviatok svätého Valentína

            19. 2. 2024

            Sviatok svätého Valentína sa dnes oslavuje v rôznych krajinách ako sviatok lásky a zamilovaných.  Drobnými darčekmi si uctievame svojich blízkych, priateľov, či kolegov.

            O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje veľa legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, ktorý bol mučeníkom žijúcim za vlády cisára Claudia II.  Tento panovník rád a často viedol vojny.Rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Podľa Claudia bol ich dôvod jednoduchý: nechceli opúšťať svoje ženy a rodinu. Ženatých mužov nepovažoval za dobrých bojovníkov, preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v celom Ríme.

            Valentín bol rímsky kňaz, ktorý aj napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď to cisár Claudius zistil, uväznil Valentína a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára roku 296. Pred svojou smrťou napísal Valentín milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil. A tak vzniklo prvé Valentínke prianie.

            V deň svätého Valentína si aj naši žiaci prostredníctvom zážitkového vyučovania vytvárali papierové a perníkové darčeky pre svojich milovaných.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Karneval v MŠ

            16. 2. 2024

            „Čo je tu dnes veľký bál?

            A či dáky karneval?

            Sprievod masiek krúži v kruhu,

            jedna maska strieda druhú.“

             

            Posledné úpravy výzdoby, obliekanie kostýmov, rezká hudba... Konečne sa v našej škôlke mohol začať bál – fašiangový karneval. Po troch dňoch spoločných príprav sme sa ocitli v rozprávkovom svete plnom fantázie, obľúbených superhrdinov, krásnych princezien a víl. Nielen rezká hudba a tanec, ale aj zábavné súťaže sľubovali bohaté karnevalové zážitky. Deťom sa zábava veľmi páčila, o čom svedčili ich rozžiarené očká. Okrem úsmevu na tvárach si odniesli aj diplom s balónikom.

            Bc. Ľuboslava Regeciová

             

          • IMPACT LAB INKUBÁTOR 2023- Konferencia učiteľov Prešov 9.2.2024

            13. 2. 2024

             

            Chceme sa Vám ešte raz poďakovať za spoluprácu v rámci projektu IMPACT LAB INKUBÁTOR 2023. 

            Vaše vedenie a podpora učiteľov Vašej školy v tomto projekte bola neoceniteľná. Veríme, že zručnosti a vedomosti nadobudnuté počas tohto projektu budú mať pozitívny dopad nielen na pedagogický kolektív, ale predovšetkým na žiakov, ktorí sa tak stávajú pripravenejšími čeliť výzvam 21. storočia.

            Radi by sme zdôraznili, ako veľmi si vážime Váš osobný postoj k vzdelávaniam a aktivitám, ktoré sme počas projektu zrealizovali.

            Veríme, že výsledky tohto projektu budú slúžiť ako pevný základ pre ďalšie vzdelávacie aktivity a že rozvíjanie kritického myslenia a digitálnych zručností bude naďalej súčasťou Vášho vzdelávacieho programu.

            Ďakujeme, že ste nás podporili aj svojou účasťou na učiteľskej konferencii v Prešove.

            Link na krátky video zostrih - https://www.youtube.com/watch?v=F3u-QRLEceI

            Tešíme sa na prípadnú ďalšiu spoluprácu s Vami a Vašou školou v budúcnosti.

            PaedDr. Katarína Hvizdová

            riaditeľka Edusteps

          • Fašiangy v škole

            12. 2. 2024

            „Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,

            kto nemá kožúška zima mu bude.

            Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,

            dajte mi slaninky, nech sa popasiem.“

             

            Fašiangy sú nemysliteľné bez masiek, sú tým najveselším a najfarebnejším obdobím v roku. Aj na našej škole nastal čas usporiadať zábavné vyučovanie v maskách. A tiež tancovať, kresliť, tvoriť a realizovať rôzne hudobno-pohybové aktivity. Žiaci spolu s učiteľkami na hodinách vymýšľali a tvorili rôzne škrabošky, masky, aby sa mohli obliecť ako superhrdinovia, rozprávkové postavy, zvieratá a pod. Išlo o to, aby mal každý radosť. Myslím, že sa to podarilo. Tak nech sú fašiangy v škole plné smiechu a radosti!

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Bábkové divadielko

            8. 2. 2024

            Dňa 7.2. 2024 nás v materskej škole navštívilo bábkové divadielko  Slniečko – Malí huncúti s témou O režime dňa. Bábkar, stvárňujúci bábkové postavy chlapca a dievčaťa predviedol ako hravou formou sa dá do deja vtiahnuť  detská bytosť a popritom sa naučiť bežné veci potrebné pre každodenný život. Mimochodom deti si odniesli nielen kultúrny ale aj vzdelávací zážitok. Radosť deťom nechýbala.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová