• Čítajme si...

            29. 5. 2023

            Dňa 24. 5. 2023 sa aj naša škola zapojila do projektu čítajme si, ktorý organizuje Linka detskej istoty už po 14-krát. Projekt vznikol v roku 2008 s cieľom pritiahnuť k čítaniu viac detí a zároveň poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa.

            Prostredníctvom zážitkového vyučovania sa naši prváci dostali do kráľovstva Šípovej Ruženky. Žiaci si prečítali rozprávku o princeznej Ruženke, ktorá bola vytúženým dieťaťom kráľa a kráľovnej. O jej osude rozhodli sudičky, ktoré boli i neboli pozvané na kráľovskú hostinu a ktoré pri jej kolíske vyriekli ortieľ nad jej životom.

                 Dramatizáciou danej rozprávky a pesničkou (Noga – Skrúcaný: Šípová Ruženka) si deti z marginalizovanej rómskej komunity rozvíjali komunikačné zručnosti v spisovnom slovenskom jazyku.  Grafomotorické zručnosti si precvičili výtvarným stvárnením deja rozprávky.   

            Druháci sa preniesli do sveta dvojičiek Bodkových a ich dobrodružstiev, čítali si s knižky Danka a Janka. Tretiaci sa ocitli na farme so zvieratkami, kde si následne aj zvieratká vymaľovali. Precvičili si aj písanie a opísali si báseň o mačiatku. No a naši štvrtáci sa zasa preniesli do príbehov „O psíčkovi a mačičke“ a tiež výtvarne stvárnili hrdinov z knihy.

            Veríme, že sa im tento deň páčil, a že na čítanie nezabudnú a budú sa i naďalej rozvíjať v čitateľskej gramotnosti.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Deň matiek v MŠ ....

            25. 5. 2023

            Mamy sú prvými učiteľkami a náš základ pre život. A deň matiek je špeciálny deň, ktorý slávime každý rok na počesť našich láskavých mám. Je to deň, kedy sa im snažíme ukázať našu lásku a vďačnosť. Aj naše deti sa snažili a predviedli vystúpenie v podaní Kvetinkova, pre svoje mamičky. Prostredníctvom básni, tanca a spevu vyjadrili to ako veľmi ich ľúbia. Ďakujeme.

            Kolektív MŠ Kyjov

          • Vážení rodičia....

            25. 5. 2023
            • do MŠ sa prijímajú deti priebežne alebo na nasledujúci školský rok. Priebežne sa prijímajú deti vtedy, ak je v MŠ voľná kapacita. Miesto a termín podávania žiadostí na nasledujúci školský rok zverejní riaditeľ ZŠ s MŠ po prerokovaní so zriaďovateľom a zverejní ho na svojich webových sídlach, na vývesných tabuliach MŠ, obce, či iných verejných miestach. Riaditeľ spolu s miestom a termínom zverejní aj podmienky prijímania detí do MŠ, v ktorých akceptuje „zákonné podmienky“ prijímania detí (zákon č. 245/2008).

              Podmienky prijímania detí:

              V prípade, ak je zvýšený záujem rodičov o prijatie dieťaťa do MŠ, riaditeľ ZŠ s MŠ určí ostatné podmienky prijímania detí, podľa poradia daných bodov, ktoré však nesmú byť v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi a nesmú byť diskriminujúce a obmedzujúce práva dieťaťa alebo zákonných zástupcov:

               

              Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na prihláške sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

              Prosíme Vás, aby ste  vyplnili prihlášku Vášho dieťaťa. Vytlačenú a podpísanú prihlášku Vami a detským lekárom  prineste v termíne od 25.5.2023 - 31.5.2023 zástupkyni pre MŠ do budovy MŠ v čase od 8:30 hod. do 13:00 hod.

              • prednostne sa prijíma dieťa, ktoré dovŕšilo piaty rok veku,
              • dieťa, ktoré plní PŠD (povinnú školskú dochádzku) v predprimárnom vzdelávaní,
              • dieťa, ktoré pokračuje v plnení  PŠD v predprimárnom vzdelávaní.
              1. dieťa s trvalým pobytom v mieste bydliska,
              2. dieťa v starostlivosti osamelého rodiča (samoživiteľa),
              3. dieťa staršie ako tri roky,
              4. pri zhode roku narodenia – ak sa narodilo v jednom roku viac detí, rozhodne o prijatí do materskej školy skorší dátum narodenia dieťaťa,
              5. pri zhode dátumu narodenia s iným dieťaťom rozhodne o prijatí do materskej školy to, že má dieťa v materskej škole staršieho súrodenca a k 31.08. príslušného kalendárneho roku dovŕši tri roky veku,
              6. pri zvýšenom záujme bude rozhodovať dátum podania prihlášky.
            • Rozhodnutie si zákonný zástupca vyzdvihne osobne (aj s dieťaťom) 12.06.2023 v materskej škole od 08:00 - 12:30 hod.

            • Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Prišli mi Rusaľa

            24. 5. 2023

            „Prišli mi Rusaľa, ja majanemava.

            Bodaj vasparibci, koleratrimava.“

                                      (kyjovská ľudová pieseň)

            Mesiac máj je mesiacom lásky a zrodu nového života. Májová zeleň je symbolom sily a dobrého rastu. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal v slovenských zvykoch tohto obdobia ihličnatý strom, ktorý sa v tejto súvislosti aj v dnešnej dobe označuje slovom „máj“. Máj stavia zvyčajne mládenec dievčaťu, o ktoré sa uchádza. Ako „máj“ slúžili najmä vysoké rovné stromy (najčastejšie jedle alebo smreky) zbavené kôry. Ich vrcholce sa zdobili pestrofarebnými stuhami.

                 Z rozprávania starších obyvateľov obce, našich osemdesiatnikov, sa dozvedáme, že v našej dedine nebolo tradíciou stavať máje. V máji sa veľa pracovalo na poli, no a v lese bolo ešte dostatočné množstvo snehu. Náklonnosť mládenca k dievčine sa prejavovala hlavne na „večurkoch“, kde sa dedinou ozýval spev a akordeón. „Symbolom sviatkov „Rusaľa“, ktoré si pamätajú naši dnešní šesťdesiatnici,  bola vetvička z lipy, ktorá sa dávala v dome za sväté obrazy“. Avšak zo starších archívnych zdrojov  sme sa dozvedeli, že aj naši predkovia  stavali „máje“ pre svoje vyvolené dievčiny. Pri dome mládenci postavili dva „drukŷ“. Tie gazda využil na zhotovenie „drabinŷ“,  alebo ich použil ako „pavuz“ pri zvážaní sena, na „draviňastŷm voźi“. Nič nevyšlo nazmar. Z vrcholcov smrekov sa vystrúhali „kovotovkŷ“, ktoré ženy využívali ako habarky pri varení.

                 I žiaci našej základnej školy si pripomenuli tento sviatok prostredníctvom vyzdobených briezok.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • Pre mamičku...

            24. 5. 2023

            - Prečo držíš v ruke kvietky?

            - Pre mamičku k sviatku. Všetky.

            - A čo dáme ešte máme?

            - Počkaj, dačo vyhútame.

            - Spravme koláč z čokolády.

            - Nevieme si s ním dať rady.

            - Čo by mamku potešilo?

            - Povieme jej aspoň milo,

            že ju vždy viac a tisíckrát

            budeme všetci radi mať.

            (Danuša Dragulová- Fatorová)

            Žiaci našej školy nezabudli ani tento rok blahoželaním a darčekom potešiť svoje mamy. Najkrajší darček je darček z lásky vyrobený vlastnými rukami.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková,

            asistentka učiteľa – Tatiana Stašenková

          • Svetový deň Zeme

            2. 5. 2023

            Každoročne, už od roku 1970, si 22. apríla pripomíname Deň Zeme. Naliehavosť ochrany životného prostredia je hlavnou témou prierezovej témy environmentálna výchova, ktorá sa prelína celým výchovno-vzdelávacím procesom. Aj pedagógovia našej základnej školy sa snažia viesť žiakov k tomu, že zdroje našej Zeme nie sú nevyčerpateľné, preto ich musíme chrániť. Spoločne sa starajú o zeleň v okolí školy a v každom ročnom období sa tešia s pestrofarebných kvetov.

                 Tento rok sme v spolupráci s obecným úradom v Kyjove vysadili malé stromčeky, ktoré budú rásť spoločne s nami. Triedne učiteľky si pre žiakov pripravili zážitkové aktivity, primerané veku svojich žiakov.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • STOP „ŠIKANE!“

            2. 5. 2023

            Pôvod slova šikanovanie je vo francúzskom slove chicane, čo v preklade znamená zlomyseľné obťažovanie, týranie, prenasledovanie.Šikanovanie (iné názvy: šikanácia, šikanéria, šikana) je „spôsob správania, ktorý umožňuje fyzickým a psychickým týraním druhých získať nad nimi pocit prevahy, moci, určitej výhody“.Prostriedkom šikanovania môže byť násilie, ponižovanie, urážky, posmievanie, ale aj niečo menej nápadné ako napríklad ignorovanie, schválnosti alebo preťažovanie prácou. Pravidelné šikanovanie je nebezpečný sociálno-patologický jav, pri ktorom je obmedzovaná osobná sloboda rozhodovania, je ponižovaná ľudská dôstojnosť a česť.

            Dňa 28. 4. 2023 sme si  na našej škole urobili prednášku o šikanovaní, pretože v našej škole sa častokrát stretávame s rôznymi škriepkami, vysmievaním a menšími konfliktami, ktoré ale hneď riešime v kolektíve a snažíme sa im predchádzať a eliminovať ich. Naši žiaci sú málo informovaní o tejto téme. So žiakmi sme si vysvetlili, čo je to šikanovanie, aké sú znaky alebo podoby šikanovania, kto je obeť a agresor,  aké sú následky šikanovania a aká je prevencia a pomoc pred šikanovaním. Plnili sme rôzne aktivity,na vytváranie pozitívnej sociálnej klímy, ako prevenciu násilia v škole. Na záver sme siurobilidotazník o šikanovaní, aby sme zistili, či sa  aj  naši žiaci stretli so šikanou.

            Mgr. Marcela Horská

          • Zápis do 1.ročníka

            2. 5. 2023

            V našom živote sú významné dni na ktoré buď ako  deti, či rodičia nikdy nezabudneme: prvé stretnutie s našim bábätkom, prvý zub, prvý krok, prvý deň v škôlke. Ďalším dňom, ktorý si nájde už trvalé miesto medzi spomienkami hlavne tých najmenších je Zápis do 1. ročníka základnej školy, ktorý sa konal  24.4.2023. Tento akt bol plný vzdelávacích aktivít a viedli ho  učiteľka zo základnej školy Mgr. Ľ. Kanuščákovej a učiteľky z  materskej školy Mgr. Z. Hricová Firmentová a Bc. L. Regeciová . Deťom blahoželáme k postupu  a prajeme im veľa šťastia a úspechov v budúcom školskom roku.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová -zástupkyňa pre MŠ