• Jesenné šantenie

            25. 10. 2022

            Či sa nám to páči alebo nie jeseň je v plnom prúde. Pestrosť farieb, bohatosť úrody a vôňa jesene inšpirujú a priam podnecujú deti k tvorbe a hravosti. Keď nás vietor a dážď prinútili tráviť čas v triede, pustili sme sa do výroby šarkanov a zvieratiek z jesenných plodov. Svojimi výtvormi sme si vyzdobili vstupnú chodbu do materskej školy. Posledné lúče slniečka sme zas naplno využili pri hrách, vychádzkach a púšťaní šarkanov.

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

            24. 10. 2022

             

            „Jedz málo a večeraj menej, pretože zdravie každého tela sa kuje v dielni žalúdka.“               / Miguel de Cervantes/

             

            S jeseňou babieho leta, pestrých farieb, vôní ovocia a zeleniny, sme si na našej škole pripomenuli 16.október – „ Svetový deň zdravej výživy“

            Schopnosť, že sa vieme zdravo a racionálne stravovať, sme preukázali v „Týždni zdravej výživy“, ktorý sa uskutočnil v našej škole v dňoch 17. – 21.10. 2022.

            To, aby žiaci vedeli, čo je dobré a správne pre ich zdravý vývin, ako sa majú stravovať, čomu sa majú vyhýbať, ako zdravo žiť, aby neubližovali sebe a ostatným sa deti nenaučia z kníh alebo poučky. Všetko sa ľahšie učí, ak to môžu nielen počuť a prečítať ale aj vidieť a sami si to skúsiť.

            Aj preto sa týždeň  niesol v duchu zdravého životného štýlu prostredníctvom aktivít, ktoré každá triedna učiteľka tvorivo pripravila pre svoju triedu. Žiaci spoznali pyramídu zdravia, ochutnali zdravé nátierky či ovocný šalát, tvorili rôzne úlohy. Veríme, že návyky, ktoré im vštepujeme, sa stanú súčasťou ich života.


             Mgr. Silvia Čubová - koordinátor zdravej výživy

          • Výstup na Minčol

            17. 10. 2022

             

            Po dvojročnej prestávke v piatok 14. 10. 2022 sa uskutočnil jesenný výstup žiakov základných škôl na najvyšší vrch pohoria Čergov (Minčol – 1157 metrov n. m.), na ktorom sa zúčastnili aj žiaci 3. a 4. ročníka našej školy. Turistická akcia pod názvom Výstup na Minčol, sa koná na počesť Slovenského národného povstania. Účastníci tohto podujatia sa stretli pred obecným úradom, pri pamätnej tabuli, ktorá pripomína pamätný deň, kedy bola oslobodená obec Kyjov od fašistov.  Mgr. Milan Hric,predseda - ZO SZPB Kyjov - hlavný organizátor výstupu privítal hostí: p. Petra Kobera – podpredsedu OblV SZPB v Starej Ľubovni a účastníkov podujatia, pedagógov a žiakov zo ZŠ s MŠ Kyjov a Plaveč. Naša cesta na Minčol pokračovala turistickým chodníkom, kde sme si všímali okolitú prírodu so zvukmi jesenného lístia, ktoré nám šuchotalo pod nohami. Cesta na Minčol ubehla veľmi rýchlo a hravo ju všetci zvládli. Na vrchole Minčola už nás očakávali pedagógovia a žiaci zo ZŠ s MŠ Čirč, kde sme si spoločne pochutnávali na opečenej slaninke a klobáske a na ďalších dobrotách. V závere organizátori zaujímavým rozprávaním priblížili život partizánov v horách  počas druhej svetovej vojny. Počasie nám prialo a výstup sme si všetci užili.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Didaktické hry v prírode

            17. 10. 2022

            Dňa 14. 10. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Didaktických hier v prírode ( 1. – 2. ročník) a po dvoch neúspešných rokoch z dôvodu opatrení ohľadom pandémie COVID 19 sme sa tento rok zúčastnili výstupu na Minčol (1 157 m.n.m.), najvyšší vrch pohoria Čergov (3. – 4. ročník).

            Výstup sa uskutočňuje pri príležitostí významných výročí novodobých dejín, ktoré je potrebné pripomínať hlavne mladým generáciám. Súčasťou turistického výstupu môžu byť aj účelové cvičenia a didaktické hry,zamerané na plnenie úloh prierezovej témy ochrany života a zdravia.

            Výstup organizuje ZO SZPB Kyjov v spolupráci s Oblastným výborom SZPB v Starej Ľubovni a zúčastnenými základnými školami.

            Keďže sme mali turistickú vychádzku spojenú s poznávaním okolitej prírody a regionálnych názvov, vybrali sme sa do lesa, pod Lisu horu( 1. – 2. ročník), kde sme spoznávali stromy, rastliny, živočíchy a huby. Keďže nám počasie prialo a bolo krásne slnečno mohli sme s nadšením pozorovať krásu našej  prírody. Ostatní zúčastnení pokračovali vo výstupe na Minčol.

            Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom  ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Výstup na Minčol ...

            14. 10. 2022

            Vážení riaditelia základných škôl,

            po dvoch neúspešných rokoch z dôvodu opatrení ohľadom pandémie opäť plánujeme tento rok v čase babieho leta uskutočniť výstup žiakov základných škôl na najvyšší vrch pohoria Čergov (Minčol - 1 157 m n. m.), na ktorý pozývame aj žiakov vašej školy.


            Výstup sa uskutoční tento piatok 14. 10. 2022.


            Zraz na Minčole je plánovaný v čase  10.30 - 11.00 hod.

             

            Organizáciu výstupu žiakov zabezpečujú pedagogickí pracovníci zúčastnených škôl.

             

            V Kyjove odchádzame na Minčol približne o 8.15 hod. od Obecného úradu. 


            Výstup sa uskutočňuje pri príležitostí významných výročí novodobých dejín, ktoré je potrebné pripomínať hlavne mladým generáciám (v máji budúceho roku oslávime 78. výročie ukončenia 2. svetovej vojny a v tomto roku sme na konci augusta oslávili 78. výročie SNP a začiatkom októbra 78. výročie Karpatsko-duklianskej operácie).

             

            Súčasťou turistického výstupu môžu byť aj účelové cvičenia, ktorých úlohou je okrem iného učiť žiakov orientovať sa v teréne a zároveň aj ochraňovať človeka a prírodu.


            Výstup organizuje ZO SZPB Kyjov v spolupráci s Oblastným výborom SZPB v Starej Ľubovni a zúčastnenými základnými školami.

             

            Program na Minčole:

            11.00 - 12.00 - individuálne besedy pri vatre, opekanie - každý v svojej réžii

            12.00 -12.30 - krátke prednášky  (príhovory) k udalostiam o 2. svetovej vojne, o SNP, o ochrane prírody

            12.30 - 12.45 - fotografovanie

            12.45 - 13.15 - odchod z Minčola a presun domov resp. do škôl

             

            S pozdravom a úctou
            Hric Milan - ZO SZPB Kyjov - hlavný organizátor výstupu