• Povedzme drogám „NIE“!

            24. 11. 2023

            Drogy sa stali realitou našej súčasnosti a každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské riziko vzniku drogovej závislosti. Tvrdenie, že: „mne sa to nemôže stať“ prípadne „viem kde je hranica“ znamená podliehať ilúzii.

            Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

            Žiaci sa počas prednášky oboznámili čo sú legálne a nelegálne drogy, aké sú ich účinky, čo je drogová závislosť, dôležité čísla v prípade pomoci, no najviac sme sa venovali legálny drogám, s ktorými sa naši žiaci dennodenne stretávajú, keďže pochádzajú zo sociálno-znevýhodneného prostredia a poniektorí  už aj vyskúšali cigaretu a alkohol. 

            Dúfam, že si maši žiaci vzali z toho ponaučenie a rozhodli sa pre skutočný život bez drog.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Dopraváčik

            20. 11. 2023

            Prvý novembrový týždeň  sa deti zahrali na skutočnú dopravnú premávku.  Precvičili si ako sa v dopravnej premávke majú správať chodci, hrali sa aj na šoférov áut, niektorí boli aj dopravní policajti a tiež záchranári pri dopravnej nehode. Tešili sa, že si majú možnosť vyskúšať v bezpečí MŠ rôzne situácie z dopravy a naučiť sa pravidlá cestnej premávky.
            V blízkosti materskej školy pozorovali skutočné dopravné dianie na križovatke, kde vďaka oblečeným reflexným vestám, boli jasne viditeľní a mali pocit, že sa sami zapojili do dopravy. Prostredníctvom učebných pomôcok sme si precvičovali znalosť tvarov, farieb, poznatky o semafore, o dopravných značkách, poznávali dopravné prostriedky, zdôvodňovali ich účel a triedili ich podľa miesta pohybu. Zdôvodňovali sme starostlivosť polície o bezpečnosť cestnej premávky a pravidlá správania sa v dopravných prostriedkoch.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová
             

          • Jeseň

            13. 11. 2023

            „Opŕchlo už lístiežlté,

            hnedé, červené,

            roznieslo po kraji

            tichý pozdrav jesene.“

             

                        Presne takto potichučky prišla jeseň aj k nám do škôlky. Deti získali mnoho nových poznatkov o tomto ročnom období, ktoré si overovali priamym pozorovaním prírody počas vychádzok. Svoje zážitky a pocity potom vyjadrili vo svojej tvorbe s využitím rôznych techník a materiálov. Deti sa naučili citlivo vnímať krásu tohto ročného obdobia napriek nepriazni počasia, ktoré preň býva typické.

             

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • 20. október - Deň stromov

            2. 11. 2023

            Tak ako každý rok, tak aj tento, si žiaci a učitelia našej školy pripomenuli Stredoeurópsky deň stromov. Zážitkovými aktivitami a pobytom vo voľnej prírode sme spoznávali druhy stromov a krov v našom okolí, ich význam a využitie pre človeka. Stromy sú pľúcami planéty, zelení lekári ľudstva. Liečia našu myseľ i telo, preto sa naučme správať sa k nim s rešpektom a úctou.

            PaedDr. Anna Molnárová