• Svetový deň mlieka v školách

            28. 9. 2023

                     Mlieko a mliečne výrobky predstavujú jednu z najdôležitejších a nenahraditeľných zložiek ľudskej výživy. Mlieko obsahuje mnohé významné látky, hlavne bielkoviny, tuky, cukry, vitamíny a minerálne látky. Mlieko a mliečne produkty sú najlepším prírodným zdrojom vápnika, ktorý má význam pre zdravý rast kostí a zubov.

                        Naša škola je už dlhoročne zapojená do školského programu určeného na podporu konzumácie mlieka. Žiaci našej školy si 27. 9. pripomenuli Svetový deň mlieka v školách.

                        Riešili sme mliečne úlohy, tvorili kravičky, stavali pyramídy z mliečnych obalov. Spoznávali sme miesta na Slovensku, kde sa nachádzajú mliečne fabriky. Prostredníctvom pútavej prezentácie sme žiakom priblížili, akou významnou zložkou výživy mlieko je.Všetci ale iste vieme, že keď sa dobre nasýtime, lepšie sa nám rozmýšľa, nesmela teda chýbať mliečna desiata a školské mliečko Dráčik. Žiaci si vyskúšali v mliečnom bare vyrobiť chutné banánové smoothie a karamelové mliečko, ktoré všetkým veľmi chutilo. Tento deň sa niesol vo veselej, nápaditej a zdravej atmosfére.

              

            Tatiana Stašenková - pedagogický asistent

             

                                                                                                                    

          • Didaktické hry v prírode

            26. 9. 2023

            Tak ako každý rok, aj tento rok sa dňa 22. 9. 2023 žiaci našej školy zúčastnili aktivít, zameraných na plnenie úloh prierezovej témy ochrany života a zdravia,  – „Didaktických hierv prírode“.Prvú hodinu sme venovali zdravotnej príprave a ochrane prírody, kde sme žiakom vysvetlili pojem  „ochrana prírody“ a „prvá pomoc“. Porozprávali sme si o liečivých rastlinách, stromoch, o chránených zvieratách, aký úžitok nám poskytuje les. Ďalej sme si porozprávali o záchranných zložkách, aké číslo majú policajti, záchranári, hasiči, čo obsahuje lekárnička a načo nám slúži.Druhú až štvrtú hodinu sme plnili v prírode, vybrali sme sa do lesa, kde sme spoznávali stromy, rastliny, a živočíchy. Prakticky sme si vyskúšali obväzovanie zlomeniny hornej končatiny a prevoz zraneného. Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom dobrú zábavu, ale i ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

            5. 9. 2023

            Klopi, klopi, brána...! Už je to tu, tak ako každý rok, aj tento rok sa otvorila naša školská brána. Slávnostné otvorenie školského roka sa konalo dňa 4. 9. 2023 na školskom dvore, ktoré viedla pani riaditeľka Mgr. Helena Hricová. Privítala detí z MŠ ,žiakov, učiteľov, rodičov , hlavne našich prvákov a predškolákov.Taktiež sa naším prítomným prihovoril starosta obce Ing. Milan Dirga a spoločne s pani riaditeľkou všetkým zaželali veľa úspechov, síl, trpezlivosti a najmä veľa zdravia v novom školskom roku.

            Mgr. Marcela Horská