• „ČÍTAJME SI...“

            27. 6. 2022

                        Naša škola a obecná knižnica v Kyjove sa v spolupráci s LINKOU DETSKEJ ISTOTY zapojila už do 13. ročníka celoslovenského podujatia „ČÍTAJME SI...“.Žiaci našej školy sa dňa 23. 6. 2022 postupne prestriedali pri čítaní knihy, každý čitateľ prečítal úryvok z knihy. Do podujatia sa zapojilo všetkých 48 žiakov našej školy. Veríme, že radosť z čítania budú mať naši žiaci aj nasledujúcom období.

                        Celoslovenský detský čitateľský maratón „ČÍTAJME SI...“ je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami, školami po celom Slovensku, chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. Sme presvedčení, že čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, že pomáha poznávať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť dieťaťu ponoriť sa do sveta fantázie, či možnosť identifikovať sa s knižnými postavami, ponúka tiež chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou a relaxovať. Umožňuje naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom...

            Stašenková Tatiana - asistent učiteľa

          • Didaktické hry v prírode

            23. 6. 2022

            Dňa 21. 6. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Didaktických hier v prírode.  Keďže sme mali turistickú vychádzku spojenú s poznávaním okolitej prírody, vybrali sme sa do lesa, pod „Sokoliu skalu“, kde sme spoznávali stromy, rastliny a živočíchy. Keďže nám počasie prialo a bolo krásne slnečno mohli sme s nadšením pozorovať krásu našej  prírody. Nazbierali sme si aj niekoľko lesných plodov.

            Nakoniec sme si zašportovali a odreagovali sme sa od všedných dní. Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom dobrú zábavu, ale i ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

             

             

          • MDD - MŠ

            22. 6. 2022

            Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna.

            Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (WorldConferencefortheWellbeing of Children). Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Zaujímavosťou však je, že práve na tento deň by sa malo deťom uľaviť napr. od domácich prác alebo prípadne zrušiť zákazy. Prípadne im dopriať viac čokolády.

            Mgr . Zuzana Hricová Firmentová , Simona Turáková - pomocný vychovávateľ

          • Pribudla nová zeleň

            20. 6. 2022

            Skrášľovane životného prostredia, recyklácia odpadov a výchova žiakov k trvalo užívateľnému rozvoju sú hlavné priority školského vzdelávacieho programu našej základnej školy. Pri vstupe do areálu školy  návštevníka očarí nielen budova školy, ale aj  bohato rozkvitnuté skalničky, rôznorodé dreviny a pokosený trávnik, ktoré spoločne navodzujú  estetickú a relaxačnú atmosféru tejto výchovno-vzdelávacej inštitúcie.

            K skrášľovaniu školského dvora pravidelne prispievajú aj naše pani učiteľky. Spoločne so žiakmi ošetrujú, pred rokmi vybudované skalničky a vysadené dreviny. V mesiaci jún vysádzali okrasné stromčeky, ktoré keď podrastú, vytvoria pestrofarebnú alej okolo chodníka.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Učenie s Kozmixom

            20. 6. 2022

            Žiaci 3. a 4. ročníka našej školy boli zapojení do bádateľského projektu Kozmix LAB  na tému CHRÁŇME ŽIVOTNÉ PROSTREDIE ALEBO ODPADKOVÁ ŠOU, prostredníctvom ktorého boli zrealizované zaujímavé hodiny založené na projektovom vyučovaní. Projekt bol zameraný na ochranu životného prostredia a recykláciu odpadu. Dôležitou súčasťou aktivít bola aj schopnosť pracovať  v skupine a pomáhať si. Čisté životné prostredie je dôležité pre nás všetkých. Čím skôr sa ho naučíme rešpektovať a chrániť, tým lepšie pre ďalšiu generáciu.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • Moja malá záhradka

            8. 6. 2022

            Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže „Moja malá záhradka“, ktorú organizuje Kaufland. Vďaka registrácii sa zaradili ku školám, ktoré mohli získať kompletný balík na pestovanie rastlín a vytvoriť si tak v triede malú záhradku. Po obdržaní balíka aj s návodmi na pestovanie rastlín, každý žiak očakával, aké semienko sa ukrýva v jeho  krabičke. Niektoré bylinky najskôr ani nepoznali, ale neskôr sa veľa o bylinkách dozvedeli, aj si po vypestovaní na nich pochutili. Život, to je ustavičný rast a transformácia. Zo škôlkarov vyrastú prváčikovia, z nich ostrieľaní žiaci. Kolobeh bytia je stále rovnaký, ale nikdy neprestáva fascinovať. Spoločnosť Kaufland prišla s pokračovaním súťaže, ktorá deťom zázrak života približuje prostredníctvom pestovania rastliniek. Dúfame, že vlastné skúseností s pestovaním rastlín pomôže žiakom lepšie chápať a vážiť si aké deje sú v našej prírode.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • HURÁ, JE TU MDD!

            6. 6. 2022

            Medzinárodný deň detí, skratka MDD, sa oslavuje v mnohých krajinách sveta, každý rok 1. júna. Na Slovensku sa tento sviatok oslavuje od roku 1952. Myšlienka MDD vznikala na Svetovej konferencii pre blaho deti v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nevieme, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD, avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

            Hurááá, takto sa potešili naši žiaci, pretože tento sviatok patrí práve im. V tento deň si naši žiaci zasúťažili, oddýchli si, a odreagovali sa od všedných školských dní. Každý žiak mal možnosť zapojiť sa do behu, skákaní vo vreci a iných súťaží, v ktorých sa vyhodnotili tí najlepší. No nikto nezostal bez odmeny, každý žiak si zaslúžil malú odmenu.

             

            Mgr. Marcela Horská