• DROGY NECHCEME!

            28. 11. 2022

            Každoročne pripadá Európsky týždeň boja proti drogám na tretí novembrový týždeň. Jeho zámerom je zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšenie povedomia o legálnych a nelegálnych drogách.

            Cieľom aktivít v oblasti protidrogovej prevencie je uskutočňovať opatrenia na zamedzenie a eliminovanie prejavov šikanovania v škole, zvýšenie pocitu bezpečnosti u žiakov, prispievať k zlepšeniu zdravia žiakov a k prevencii pred civilizačnými chorobami.

            V týždni od 21. do 25. 11. sme so žiakmi mali prednášku k danej tematike, plnili sme rôzne úlohy, no najviac sme sa venovali legálny drogám, s ktorými sa naši žiaci dennodenne stretávajú, keďže pochádzajú zo sociálno-znevýhodneného prostredia a poniektorí  už aj vyskúšali cigaretu a alkohol.  Dúfam, že si maši žiaci vzali z toho ponaučenie a rozhodli sa pre skutočný život bez drog.

            Ak sa rozhodneš povedať skutočnému životu „áno“, máš len jedinú možnosť a to povedať drogám„NIE“

            Mgr. Marcela Horská

          • Projekt Vesmír

            24. 11. 2022

            Žiaci 4. ročníka na našej škole spoločne vytvárali projekt, ktorý im priblížil slnečnú sústavu, kde sa učili ako to vo vesmíre funguje. Hravým spôsobom sa oboznamovali s pojmami galaxia, slnečná sústava, mliečna cesta, planéty. Vyhľadávali informácie, vypĺňali rôzne pracovné listy s medzipredmetovými prvkami, tvorili modely planét, simulovali pohyby Zeme a mesiaca, zostavovali obežné dráhy planét, hrali divadlo atď. Žiakom sa projekt páčil a myslím, že získali i veľa zaujímavých informácií netradičnou formou.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • HRAVÁ MATEMATIKA

            21. 11. 2022

             

            Žiaci druhého ročníka si vyskúšali hodinu matematiky aj inou formou ako obvykle a to HROU. Aj matematika môže byť pre žiakov zábavná. Spolu sme si to vyskúšali a žiakom sa to páčilo. Vyskúšali si vymodelovať čísla z plastelíny, poskladali si matematické puzzle a z drevených čísel si skladali rôzne príklady, triedili podľa farieb či zoraďovali čísla podľa veľkosti.

             

            Tr.uč. Mgr. Silvia Čubová

          • Medzinárodný deň tolerancie

            21. 11. 2022

             Organizácia Spojených národov v roku 1996 na podnet UNESCO vyhlásila 16. november za Medzinárodný deň tolerancie. Pri tejto príležitosti sme sa so žiakmi rozprávali, o tolerancii, rešpekte, vzájomnej úcte a porozumení. Podať pomocnú ruku druhým je dôležité, hlavne ľuďom, ktorí to potrebujú. Žiaci 4. ročníka si vyrobili pomyselnú ruku pomoci so srdcom na dlani, pretože aj keď sme rozdielni, v každom z nás sa ukrýva dobre srdiečko. Na telesnej výchove  si žiaci overili dôveru v kamaráta pri chôdzi po lavičke so zaviazanými očami a vcítili sa tak do života nevidiacich. Taktiež sa vcítili do role nepočujúceho, pričom boli odkázaní na pokyny svojho spolužiaka, pri prekonávaní prekážkovej dráhy. Uvedomili sme si, že spolu dokážeme viac. Tolerovať- znamená uznávať každého jedného človeka a zároveň rešpektovať jeho osobnosť. Buďme k sebe tolerantní, svet bude lepší. 

            Tatiana Stašenková - asistentka učiteľa

          • Šarkaniáda

            16. 11. 2022

            Priaznivé jesenné počasie a vonku začína fúkať ten správny vietor, znamená to, že je najvyšší čas chystať sa na Šarkaniádu. K jeseni už tradične patrí púšťanie šarkanov, preto táto akcia nemohla chýbať ani tento rok na našej škole. Najprv si žiaci v triedach s nadšením vyrábali rôzne pestrofarebné šarkany. Obzvlášť sa tešili zo šarkanov, ktoré boli vyrobené vlastnými rukami. Ešte viac sa potešili pobytu na čerstvom vzduchu a priaznivému vetru. Na školskom dvore sa žiaci vybehali a vyšantili spolu s lietajúcimi šarkanmi. I keď sa jeseň môže javiť v istých ohľadoch ako ponurá, pretože sa deň skracuje, býva sychravo, a aj omnoho chladnejšie ako sme boli niekoľko mesiacov zvyknutí, predsa len má svoje radosti. Už teraz sa tešíme na ďalšiu akciu.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková