• Rozprávkové dni

            31. 3. 2022

            Už dávno vieme, že marec je mesiacom kníh, a tak ako každý rok sa im v tento mesiac venujeme omnoho viac ako inokedy. Aj žiaci našej školy sa už od začiatku marca venujú knihe. S druhákmi sme si vybrali knihu od Márie Ďuríčkovej – Danka a Janka, z ktorej sme si čítali každý deň.

            Ďňa 24. a 25. marca sme sa so žiakmi preniesli z rozprávky do rozprávky, kde sme plnili rôzne aktivity. Prvákom sme prečítali rozprávku o Červenej Čiapočke, keďže naši prváci ešte nevedia čítať,  žiaci mali za úlohu odpovedať na otázky, poskladať puzzle a ako odmenu si odniesli omaľovánku. Ostatní žiaci plnili rôzne úlohy, dievčatá sa zahrali na Popolušku, a chlapci na Janka Hraška, plnili rôzne kvízy a šikovnejší žiaci čítali na čas, koľko slov prečítajú za minutú. Verím, že sa im tieto aktivity páčili a ako odmenu dostali pochvalný list za aktivity venované knihe.

             

            Mgr. Marcela Horská.

          • Marec - mesiac knihy

            30. 3. 2022

             

            Už tradične mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale je aj mesiacom zameraným na knihy a čítanie. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starších. Aj známy pedagóg J. A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“ Mesiac knihy sme si pripomenuli aj na našej škole v školskej knižnici, kde sme pripravili pre žiakov tieto aktivity:

            • vypožičiavanie kníh
            • reťazové čítanie, spojené s výberom najlepších čitárov
            • knižní ilustrátori

            Cieľom týchto aktivít bolo u žiakov vzbudiť záujem o detskú literatúru a motivovať ich k čítaniu. V období moderných technológií a počítačov má kniha svoje opodstatnenie a význam. Aj preto sme sa rozhodli upriamiť pozornosť našich žiakov práve na knihu a literatúru v podobe rôznorodých aktivít.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková,

            Tatiana Stašenková - asistentka učiteľa

          • Svetový deň vody

            30. 3. 2022

             

            Deň vody sme si v triede Lienok pripomenuli pomocou námetovej hry Na  kvapky. Deti sa hravou formou dozvedeli o dôležitosti vody pre život a získali predstavu o kolobehu vody na Zemi. Spoznávali farbu, chuť, vôňu a skupenstvá tejto vzácnej tekutiny. Témou Svetového dňa vody v roku 2022 je ,,Podzemná voda, zviditeľniť neviditeľné“, preto cieľom tohtoročnej kampane je chrániť cestu vody od jej zdroja až po príjemcu. Deti svoje skúsenosti a postrehy vyjadrili pomocou krásnych kresieb.

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • Vyučovanie v maskách

            23. 3. 2022

            V tomto roku sme sa rozhodli v našej škole uskutočniť netradičné karnevalové vyučovanie v maskách pre žiakov 1. – 4. ročníka. Na tento deň sa všetci veľmi tešili. Na hodinách pracovného vyučovania,  výtvarnej výchovy a v rámci záujmovej činnosti si žiaci vlastnoručne pripravovali karnevalové škrabošky, kde nechýbala fantázia, tvorivosť a hravosť. Začiatok vyučovania bol plný hier a zábavných aktivít v maskách, zaujímavých matematických úloh a súťaží. A tak sa na slovenčine, matematike a prvouke učili zvieratká, princovia, Snehulienka, postavy z hier a rozprávok...  Snaha našich žiakov bola ocenená sladkou odmenou. Veríme, že sme žiakom spríjemnili vyučovací deň a užili si trochu iné vyučovanie.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

            Tatiana Stašenková - asistentka učiteľa

          • Návšteva knižnice ....

            23. 3. 2022

            https://www.lovcica-trubin.sk/portals_pictures/i_000259/i_259035.jpg
            Už roky sa práve mesiac marec spája nielen s príchodom jari, ale i s knihou.Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých ale aj  starých. Prečo si práve mesiac knihy pripomíname v marci? 
                 Marec ako mesiac knihy bol prvýkrát v bývalom Československu vyhlásený v roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu a ako snaha o udržanie a podporenie trvalého záujmu o knihy. Do mesiaca knihy vhodne zapadol aj Týždeň slovenských knižníc, ktorý vyhlásila Slovenská asociácia knižníc v roku 1999 a pravidelne sa organizuje v posledný marcový týždeň. Cieľom tejto akcie je tiež pripomenúť, že aj v období informatizácie, počítačov a moderných informačných technológií má naďalej kniha svoje opodstatnenie a význam. 

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

            Simona Turáková - pomocný vychovavateľ v MŠ

          • KARNEVAL

            23. 3. 2022

            Karneval z prekladu angličtiny je katolícke sviatočné obdobie, ktoré sa koná pred liturgickým obdobím pôstu. Hlavné udalosti sa zvyčajne vyskytujú vo februári alebo začiatkom marca, počas obdobia historicky známeho ako Masopust.A tak konečne prišiel dlho očakávaný karneval aj k nám! Boli sme nedočkaví, kedy sa prezlečieme a stanú sa z nás superhrdinovia, princezné, zvieratká, čarodejnice a iné bytosti. Všetci sme sa pripravovali zodpovedne.Zahrali sme si niekoľko hier a deti získali sladkú odmenu a darček za masku.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

            Simona Turáková - pomocný vychopvavateľ v MŠ

          • Oznámenie !!!

            18. 3. 2022

             Vážení rodičia,

            podľa zákona č.245/2008 Z.z., §19, ods.3 povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť a podľa §20, ods. 2 zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.     

            Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky sa uskutoční dňa 27.4.2022 v čase od 10:00 do 14:00 hod. v budove ZŠ s MŠ Kyjov . Ak bude nepriaznivá epidemiologická situácia, zápis sa bude konať bez účastí detí. V prípade zmeny Vás budeme včas informovať na stránke školy alebo Vás bude informovať zastupkyňa pre MŠ osobne.

            Pred zápisom je potrebné vyplniť prihlášku

             Prihlášku, my za Vás vytlačíme, ktorú u nás podpíšete.

            O prijatí/neprijatí do 1. ročníka v ZŠ s MŠ v Kyjove bude zákonný zástupca informovaný vydaním rozhodnutia riaditeľky školy do 15. júna 2022.

            Nikoho nemožno oslobodiť od plnenia povinnej školskej dochádzky.

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy (Príloha č. 1)

            Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt, ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

            Zápis dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami Zákonný zástupca dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami spolu s prihláškou predkladá aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na prihláške sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:· jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákonneustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),· jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo· vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa (prílohy č. 2). 

            Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3). 

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3).Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            Čo, ak dieťa nedosiahne školskú zrelosť?

            Povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole trvá jeden školský rok. Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy (v našom prípade riaditeľka ZŠ s MŠ) rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom rodiča.

            Rozhodnutie o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania riaditeľ materskej školy vydá bezodkladne po predložení písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast (príloha č. 4) a informovaného súhlasu rodiča (príloha č. 5).

            Aj rodič, ktorý chce, aby jeho dieťa pokračovalo v predprimárnom vzdelávaní (teda v MŠ), podáva prihlášku do 1. roč. ZŠ. Na online prihláške do poznámky napíše, že chce, aby jeho dieťa pokračovalo v predprimárnom vzdelávaní. Aj takéto dieťa sa fyzicky zúčastňuje zápisu.

            Mgr. Helena  Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

             

             

          • OZNÁMENIE !!!

            3. 2. 2022

            Polročné prázdniny:

            Posledný deň vyučovania pred začiatkom prázdnin :3. február 2022(štvrtok)

            Termín prázdnin:4. február 2022(piatok)

            Začiatok vyučovania po prázdninách:7. február 2022(pondelok)

            Prajem príjemné prázdniny.

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ

          • SPOLU MÚDREJŠÍ III

            24. 1. 2022
            • Od 17.01.2022 do 17.6.2022 naša škola vstupuje do realizácie rozvojového projektu “Spolu múdrejší III”.

              Projekt “Spolu múdrejší III” je pokračovaním už rozbehnutého projektu doučovania žiakov v našej škole „Spolu múdrejší II“. Skúsenosti uplynulého obdobia podnietili vyučujúcich aj naďalej poskytovať žiakom priestor na odborné doučovanie s cieľom zlepšovať ich vedomosti a zručnosti na hodinách. Vyučujúci počas doučovania rôznymi didaktickými metódami vyrovnávajú rozdiely vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov. Cieľom doučovania je zároveň eliminovať riziko opakovania ročníka ako aj zmierniť negatívne dopady pandémie na vzdelávanie žiakov (karantény tried/žiakov, choroba, prerušené vyučovanie a pod.). Je zamerané na hlavné vzdelávacie oblasti (slovenský jazyk, anglický jazyk, matematika, prvouka ,prírodoveda). V doučovaní môžu naďalej pokračovať žiaci, ktorí ho absolvovali počas jesene, ale aj iní žiaci, ktorí majú záujem zlepšiť si svoje vedomosti, upevniť prebrané učivo, alebo dobehnúť učivo zameškané z akéhokoľvek dôvodu. Prihlásený žiak absolvuje priemerne 2 vyučovacie hodiny doučovania týždenne. Žiakov si bude vyberať príslušný vyučujúci daného predmetu podľa zváženia o potrebe doučenia žiaka z daného predmetu a záujmu žiaka. O termíne doučovania bude rodičov informovať dopredu telefonicky alebo písomne koordinátor projektu.

              Doučujúci:

            • Mgr. Ľudmila Kanuščáková - 3.-4.ročník

            • Mgr. Marcela Horská - 2.ročník

            • PadDr. Anna Molnárová- 1.ročník

            • Logo MŠVVaŠ SR

            • Logo Plán obnovy

            • Logo Financované EÚ

          • KARANTÉNA v MŠ - trieda Lienky

            19. 1. 2022
            • Vážení rodičia,

              riaditeľstvo ZŠ s MŠ Kyjov oznamuje zákonným zástupcom  triedy v MŠ - Lienky, že detí z dôvodu úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou (spolužiakom) na ochorenie COVID-19 prechádzajú od 14. 1. 2022 do 10-dňovej karantény t. j. do 24.1. 2022. Návrat detí do materskej školy je v utorok 25.1. 2022. 

            • Žiadame rodičov, aby venovali zvýšenú pozornosť zdravotnému stavu svojich detí a zverejňovaným informáciám.

              Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

          • Vianočný vinš...

            21. 12. 2021

            Vážení rodičia ,želáme Vám, aby ste si počas vianočných sviatkov  užili  pokoj, oddych a spomalenie z každodenných stresov.

            Nech sa tento úžasný čas dotkne Vašich sŕdc a naplní ich niečim výnimočným.

            Želáme Vám toľko šťastia a odhodlania, ako si želáte v tých najodvážnejších snoch.

            Nech sú pre Vás tieto sviatky žiarivé a radostné. Nech všetky Vaše želania a sny stanú sa skutočnosťou a nech Vás pocit radosti naplní počas celého roka.

             Prekrásne vianočné sviatky a úspešný rok 2022 praje

              kolektív ZŠ s MŠ Kyjov

          • Vianočné prázdniny...

            21. 12. 2021

            V termíne od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022 budú vianočné prázdniny. Prajeme Vám Vianoce plné pokoja, oddychu, radosti a smiechu, aby ste sa do školy opäť vrátili v zdraví plní energie do učenia sa. Vyučovanie sa po prázdninách začne v pondelok 10. januára 2022.

             

            Kolektív ZŠ s MŠ Kyjov

          • Vianočná akadémia

            17. 12. 2021

            Znova prichádza ten čas. Čas tajných želaní, očakávaní i splnených túžob. Kto sa tak viac teší na Vianoce ako deti? V našej materskej škole sme toto predvianočné adventné obdobie venovali rôznym zaujímavým edukačným, tvorivým ale i slávnostným aktivitám, ktorými sme deťom spríjemňovali čakanie na tieto krásne deti. Vyvrcholením bolo milé vianočné vystúpenie deti, na ktoré sa poctivo a trpezlivo pripravovali počas celého mesiaca december. Prajeme Vám preto sviatky plné lásky, pokoja a radosti.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Vianočné tvorenie

            16. 12. 2021

            Vianoce sú tu už o pár dní...  A práve vtedy je čas niečo krásne vytvoriť, preto sme sa so žiakmi dali na vianočné tvorenie, ktoré nielenže žiakov zabavilo, ale prinieslo aj čaro Vianoc. Vyrábali vianočné pozdravy, ktorými potešili blízkych alebo ozdoby na vianočný stromček. Využili sme prírodné materiály, papier a nepotrebné kúsky z domácnosti.  Aktivity pri príprave na Vianoce žiaci obľubujú a majú radi vyrábať ozdoby, ktoré sú aj príležitosťou ako si vyzdobiť triedu aj domov  vlastnoručne robenými a originálnymi dekoráciami. Vianočné tvorenie so žiakmi je peknou prípravou na toto nádherné obdobie.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

            Tatiana Stašenková -asistentka učiteľa

          • Mikuláš

            8. 12. 2021

            A znovu tu máme Mikuláša, jeden z najobľúbenejších dní a sviatkov v roku, hlavne pre naše deti. Svätý  Mikuláš nosí do nachystaných a hlavne vyčistených topánok sladké prekvapenie, maškrty či dobroty. Avšak tradíciou býva, že si deti odmenu vyslúžia aj za mikulášsku básničku alebo pesničku. A ináč to nebolo ani tento rok.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Náš indiánsky týždeň

            29. 11. 2021

            Indiáni sú pôvodní obyvatelia amerického kontinentu. Toto meno im dal cestovateľ Krištof Kolumbus v domnienke, že doplával k brehom Indie. V Severnej Amerike žilo kedysi viac než sto rôznych indiánskych kmeňov a medzi nimi odvážny bojovníci, prostí farmári aj skutoční šamani. Medzi najznámejšie kmene patrili Apači, Čerokiovia, Siuxovia a Huróni. V dnešných časoch nájdeme Indiánov žijúcich v mestách využívajúcich všetky výdobytky modernej doby, ale aj izolovaných amazonských Indiánov držiacich sa ďaleko od civilizácie vyznávajúcich vlastný životný štýl. My sme sa s deťmi venovali severoamerickým Indiánom, a taktiež ľuďom inej rasy a kultúry napr. Číňanom a Afričanom. Veď žijeme na planéte plnej rozmanitosti od zvierat a rastlín až po ľudí a ich kultúry.

             

            Simona Turáková  – učiteľka materskej školy