• Deň chleba

            12. 11. 2020

             

            Každoročne, 16. októbra, si na našej škole pripomíname Deň chleba. Medzinárodný deň chleba vyhlásila v roku 2002 Medzinárodná únia pekární U. I. B. Účelom vyhlásenia tohto sviatku bola snaha upovedomiť  verejnosť o výživových a zdraviu prospešných  stránkach tejto suroviny a jeho zdĺhavý proces výroby.

            „Chlieb náš každodenný“ je pokrmom, ktorý nesmie chýbať na našom stole.  Dlhodobý proces výroby chleba, od zasiatia pšenice až po upečenie chleba, sme sa snažili priblížiť našim žiakom prostredníctvom zážitkového vyučovania. Žiaci si vlastnoručne upiekli chutný a voňavý chlieb, ktorý rozvoniaval po celej škole.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Týždeň zdravej výživy

            12. 11. 2020

                 Jeseň je jedným zo štyroch ročných  období, ktoré sa stiedajú počas celého roka. Každý gazda pozbiera úrodu z poľa a uskladní ju na prezimovanie. O tom, že z ovocia a zeleniny sa dajú pripraviť  chutné jedlá sa presvedčili aj naši žiaci. V týždni zdravej výživy spolu so svojimi triednymi učiteľkami pripravovali chutné zeleninové a ovocné pokrmy - jablkové lievance, jablkovú tortu, ovocné a zeleninové šaláty. Pochutnali si aj na vlastnoručne dopestovanou paprikou a žltými paradajkami. Jeden žiak nultého ročníka sa na papriku a paradajky spýtal: „Ako sa to urobilo?“. Nuž, to bude úloha pre pedagógov na nasledujúce obdobie, aby sme spojili teóriu s praxou a v triedach vypestovali nenáročné druhy zeleniny.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU - 23. – 30. september 2020

            12. 11. 2020

            EURÓPSKY TÝŽDEŇ ŠPORTU - 23. – 30. september 2020

                  Všetky školy na Slovensku mali aj tento školský rok možnosť, zapojiť sa do Európskeho týždňa športu, a to jednoduchou formou zorganozovania športového podujatia pre svojich žiakov a učiteľov.

                  Ambasádormi projektu sú známi športovci: Jana Dukátová - mnohonásobná olympionička ako aj svetová a európska šampiónka vo vodnom slalome,  Ján Volko -  mladý športovec slovenskej atletiky, mnohonásobný medailista z európskych šampionátov a letnej univerziády na 60, 100 aj 200 metrov, vrátane zlatej medaily na 60 m z tohtoročných halových majstrovstiev Európy a Tomi KID Kovácz - majster sveta v profesionálnom boxe, v súčasnosti najúspešnejší  slovenský boxer. 

                 Príležitosť zapojiť sa do tohto podujatia využila aj naša základná škola. Do Európskeho týždňa športu sa zapojili žiaci nultého ročníka a špeciálnej triedy. Počas turistických vychádzok do blízkeho okolia spoznávali chránené územia obce Kyjov (Kyjovské bradielka, Lysú horu, Sokolovu dolinu), rastliny a plody jesene, vyhľadávali stopy lesnej zveri a zasúťažili si aj v cezpoľnom behu.

             Všetkým zúčastneným žiakom a učiteľkám patrí Poďakovanie od Národného športového centra.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • Svetový deň srdca

            12. 11. 2020

             29. septembra si každoročne pripomíname Svetový deň srdca. Po celom svete sa organizuje množstvo aktivít s cieľom šíriť povedomie o rizikových faktoroch srdcovo-cievnych ochorení ako sú fajčenie, nedostatok pohybových aktivít, nadváha a obezita, nezdravý spôsob stravovania. Jednou z hlavných úloh školského vzdelávacieho programu je aj trvalo užívateľný rozvoj. Našich žiakov už od malička učíme zdravo žiť a neničiť svoje múdre telo. Aktivitami vo voľnej prírode ich motivujeme k zdravému životnému štýlu, k pohybovým aktivitám v čarokrásnej prírode pod Minčolom. Riadime sa heslom „Pohybom za zdravím!“, ktorý je súčasťou  Ekokódexu našej základnej školy.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • OZNAM !!!!

            2. 11. 2020

            Základné princípy

            • Pozitívny človek: Celá domácnosť ostáva v domácej izolácii 10 dní (rodič, dieťa, všetci bez výnimky, určuje to Vyhláška č. 15 ÚVZ)
            • Negatívny človek: Nosí pri sebe potvrdenie, ktoré sa požaduje pri vstupe do prevádzky (či už vstupuje ako zamestnanec alebo cudzí človek, Vyhláška č. 16 ÚVZ)
            • Netestovaný človek: Podľa Vyhlášky č. 16 ÚVZ tento človek nebude bez negatívneho testu pustený do zariadenia (okrem žiaka a dospelej osoby s výnimkou). Ak ide o rodiča bez testu, odporúčame mu, aby dieťa nedával do MŠ a aby na ZŠ využil ospravedlnenie na 5 za sebou idúcich vyučovacích dní, ktorými sú 3., 4., 5., 10. a 11. november. Následne 12. novembra nastúpi do školy a tým sa zároveň dodrží lehota 10 dní
            • "Ak má rodič pozitívny test, celá domácnosť musí ostať v domácej izolácii v zmysle Vyhlášky č. 15 ÚVZ. Ak má rodič negatívny test, môže byť vpustený do objektu školy. Ak rodič nebol na teste, nemôže vstúpiť do objektu školy. Rodičom vtedy odporúčame nedávať dieťa do MŠ na dobu 10 kalendárnych dní a v prípade ZŠ ospravedlniť žiaka z 5 vyučovacích dní idúcich po sebe (teda 3., 4., 5., 10. a 11. november). Ak učiteľ nebol na teste, nemôže vstúpiť do školy (Vyhláška č. 16 ÚVZ). V tomto prípade možno pracovať z domu, alebo dohodnúť sa na čerpaní dovolenky, náhradnom voľne či pracovnom voľne. Ak ide o zdravotné dôvody, je tu výnimka. Bližšie informácie v sú danej vyhláške,"
          • OZNAM

            26. 10. 2020

            Oznamujeme rodičom detí v MŠ, že v čase jesenných prázdnin 30.10. a 2.11. 2020 (piatok a pondelok) bude prevádzka materskej školy a školskej jedálne zatvorená.

             

            Mgr. Helena Hricová, riaditeľka školy

          • OPATRENIA PRE ŠKOLY OD 26.10.2020

            26. 10. 2020

             

            Vážení rodičia,

            na základe ÚVZ a MŠVVaŠ SR bude vyučovanie od 26.10. 2020 prebiehať takto:

            - žiaci 1. stupňa (1.-4.roč.) prezenčne (v škole) podľa doteraz platného rozvrhu,

            - v prevádzke bude aj materská škola a školská jedáleň

             V prípade nejasností kontaktujte triednych učiteľov.

             

            Mgr. Helena Hricová, riaditeľka školy

          • Záložka do knihy spája školy

            26. 10. 2020

            Naši žiaci sa opäť zapojili do 11. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy na tému: Radosť z čítania ukrytá vo veršoch básní a v próze. Cieľom projektu bolo  získať zábavnou a hravou formou žiakov pre čítanie, upevniť ich dobrý vzťah ku knihám a motivovať ich, aby rozvíjali svoje čitateľské záujmy. Téma záložiek nebola prítomná len na hodinách čítania, ale prelínala sa aj na ostatných hodinách.  Zrealizovali sme čítanie náučných básničiek Klebety z lesa, ktoré mali pútavý dej a boli veľmi konkrétne na porozumenie. Žiaci po prečítaní svoje predstavy pretvorili do krásnych záložiek, na ktorej ľubovoľnou technikou stvárnili tému česko-slovenského projektu a vymenili si ju s partnerkou školou.  Našou partnerkou školou sa stala ZŠ a MŠ České Kopisty. Výmenu záložiek sme využili k nadviazaniu kontaktov a poznávaniu života žiakov v Českej republike. O tom, že naši žiaci sú tvoriví, sa presvedčíte pri prezeraní fotiek vo fotogalérii.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Deň jablka

            26. 10. 2020

            21. októbra na Deň jablka sme si v našej škole pripomenuli rôznymi aktivitami. Žiaci sa dozvedeli o význame jablka pre zdravie a celý deň mali činnosť prispôsobenú na túto tému. Aby sa na toto výborné ovocie nezabudlo, žiaci vymýšľali básne o jablku, vypracovali úlohy, ktoré napísali do papierovo-maľovaných jabĺk, riešili úlohy a príklady z jablkových kresieb, ktoré zdobili našu triedu. Na desiatu si žiaci pribalili aj jablko, aby im chuť pripomenula, aký veľký a pozitívny účinok má na ich zdravie.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Október - Mesiac úcty k starším

            26. 10. 2020

            Čas neúprosne a neomylne, stále v rovnakom tempe prideľuje minúty, hodiny, dni a roky každému z nás. Každé ráno, deň čo deň, kráčame po ceste života, kde sa striedajú dni plné prekážok, trápenia, bolesti a problémov s dňami plnými šťastia, lásky, radosti a krásnych zážitkov. Každoročne v októbri, keď príroda naberá krásu jesene, prejavujeme svoju lásku, úctu a vďaku ľuďom, ktorí prešli po tejto ceste hodný kus.

                        Deti materskej školy ani tento rok nezabudli na svojich starých rodičov a pripravili pre nich pekné darčeky so slovami lásky, úcty a vďaky. K ich blahoželaniam sa pripájame aj my, prajemevám pevné zdravie, veľa úsmevu, elánu, radosti zo života a pozornosti od svojich blízkych.

             

            Bc. Ľuboslava Regeciová, Simona Turáková – učiteľky MŠ

          • Zdravý, zdravá, zdravé

            26. 10. 2020

            Zdravý, zdravá, zdravé

            S deťmi sme „nasadli do vláčika“ a vybrali sa za dobrodružstvom do dedinky Ovocinkovo  a do mesta Zeleninkovo, kde žijú ľudia, ktorí nepoznajú choroby, majú zdravé zúbky, prekypujú vitalitou a dožívajú sa vysokého veku.

            Ak náhodou neviete čo je zdravé spýtajte sa našich detičiek... Ony už všetko vedia a dokonca im to aj chutí

            Simona Turáková

          • Slniečko sa raduje, šarkan s vetrom tancuje

            26. 10. 2020

                        Kde bolo, tam bolo... Bolo raz jedno kráľovstvo, v ktorom žil kráľ ROK. Mal štyri dcéry: JARMILKU, LETNIČKU, JESIENKU a ZIMUĽKU. Kráľ Rok vyslal dcéru Jesienku na Slovensko, aby vyčarovala v prírode nádhernú jeseň. A vskutku sa jej to vydarilo. Deti z materskej školy v Kyjove vyzerali celé dni z okna kedy Jesienka zašle svojho dobrého kamaráta vetríka a slniečko, aby si mohli na školskom dvore púšťať svojich ručne vyrobených šarkanov. A dočkali sa... Pozrite si našu fotogalériu a uvidíte koľko bezprostrednej radosti im priniesol jeden obyčajno-neobyčajný šarkan z kúska výkresu, temperových farieb a krepového papiera.

            Simona Turáková

          • Divadielko – O pyšnej princeznej

            20. 10. 2020

            Aj keď je aktuálna situácia taká aká je, do našej školy zavítalo divadlo, kde vystupovali skutoční herci. Pri všetkých hygienických  opatreniach, ktoré boli štátom udelené, nám herci zahrali krásnu rozprávku O pyšnej princeznej. A veruže to bravúrne zvládli, nakoľko sa to deťom veľmi páčilo a mali obrovskú radosť. Odmenou im bol veľký potlesk našich žiakov.  Divadlu ďakujeme za pekný zážitok.

            Mgr. Júlia Urdová

          • September je prvým mesiacom jesene.

            20. 10. 2020

             Na poliach sa orie, seje, obrába pôda, v záhradách sa oberá ovocie a záhradky sa pripravujú na zimný oddych. V tomto ročnom období, si so žiakmi pripomíname, čo všetko sa deje v jeseni, ale aj to, odkiaľ a ako vyzerajú semená rôznych rastlín. Naši žiaci sa naučili, že semená sú ukryté v plodoch, buď v suchých( hrach, fazuľa....) alebo v šťavnatej dužine( jablko, hruška...) a tiež rozoznávať semená plodov. Dali sme si naklíčiť semená fazule, takže mali žiaci ukážku toho, ako postupne rastie rastlinka. Žiaci si priniesli do školy rôzne semená, a tak sme si mohli urobiť aj vzorkovník semien.

            Mgr. Júlia Urdová