• STOP „Drogám!“

            25. 11. 2021

            Tak ako každý rok tretí novembrový týždeň je venovaný boja proti drogám. V rámci tohto týždňa sme so žiakmi plnili aktivity zamerané na protidrogovú prevenciu pod názvom „STOP drogám!“.

            Prevencia drogových závislostí je súčasťou prierezových tematík školského vzdelávacieho programu:  - osobnostný a sociálny rozvoj - ochrana života a zdravia. Plánovaná činnosť je zameraná predovšetkým na primárnu prevenciu, pomocou ktorej chceme predchádzať sociálno-patologickým javom a rizikovým faktorom.

            Cieľom aktivít v oblasti protidrogovej prevencie je uskutočňovať opatrenia na zamedzenie a eliminovanie prejavov šikanovania v škole, zvýšenie pocitu bezpečnosti u žiakov, prispievať k zlepšeniu zdravia žiakov a k prevencii pred civilizačnými chorobami.

            Žiaci mali prednášku a prezentáciu k danej tematike, plnili rôzne úlohy a nakoniec vyrobili plagát, ktorý poukazuje na zdravý a nezdravý štýl života. Nikdy nezabúdajme na to, že zážitok s drogou je krátky, no utrpenie, ktoré spôsobuje trvá dlho.

            Mgr. Marcela Horská

          • ŠIKANOVANIE

            25. 11. 2021

            Pôvod slova šikanovanie je vo francúzskom slove chicane, čo v preklade znamená zlomyseľné obťažovanie, týranie, prenasledovanie.Šikanovanie (iné názvy: šikanácia, šikanéria, šikana) je „spôsob správania, ktorý umožňuje fyzickým a psychickým týraním druhých získať nad nimi pocit prevahy, moci, určitej výhody“.Prostriedkom šikanovania môže byť násilie, ponižovanie, urážky, posmievanie, ale aj niečo menej nápadné ako napríklad ignorovanie, schválnosti alebo preťažovanie prácou. Pravidelné šikanovanie je nebezpečný sociálno-patologický jav, pri ktorom je obmedzovaná osobná sloboda rozhodovania, je ponižovaná ľudská dôstojnosť a česť.

            Dňa 22. 11. 2021 sme si aj na našej škole urobili prednášku o šikanovaní, pretože naše deti sú málo informované o tejto téme. So žiakmi sme si vysvetlili, čo to šikanovanie je, aké sú znaky alebo podoby šikanovania, kto je obeť a agresor,  aké sú následky a aká je prevencia a pomoc pred šikanovaním. Na záver sme siurobilidotazník o šikanovaní, aby sme zistili, či sa  aj  naši žiaci stretli so šikanou.

            Mgr. Marcela Horská

          • ENVIROPÁTRAČKA – ODPADY

            24. 11. 2021

            Naši Stromáci sa aj tento rok zapojili do celoslovenskej súťaže Enviropátračka – Odpady, ktorú vyhlásila kancelária Stromu života v Bratislave. V kategória 6+ sme plnili sedem stanovených úloh: 1. úloha - Správna cesta, 2. úloha – Mapujeme, 3. úloha – Odpadové pexeso, 4. úloha – Neporiadni ľudia, 5. úloha –Kvíz, 6. úloha – Odpad vo fľaši, 7. úloha – Zo starého nové.

            Naši žiaci sa prostredníctvom tejto súťaže učili, ako správne triediť odpad a správať sa šetrne k životnému prostrediu. Všetci dobre vieme, že odpady sa nám v prostredí hromadia a jedným zo spôsobov, ako ich množstvo znížiť je recyklácia.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Komôrky našich zvierat

            18. 11. 2021

            Celá naša Zem – lesy, lúky, polia, potoky, rieky aj jazerá i moria sú rozdelené neviditeľnými hranicami na teritóriá. Živočíchy v nich bývajú na všetkých poschodiach – od podzemných úkrytov až po hniezda v korunách najvyšších stromov alebo na vysokých skalách.  Aj my s deťmi sme nazreli do niektorých zvieracích príbytkov – brlohov, hniezd, nôr, úkrytov... Kto má záujem, nech sa pozrie s nami, aké zvieracie domy sme vypátrali.

             

            Simona Turáková  – učiteľka materskej školy          

          • Čo nám hovorí semafor

            18. 11. 2021

            Čo pre teba znamená, keď svieti zelený panáčik? Môžeš prejsť po priechode pre chodcov, keď majú autá oranžovú? Čo urobiť, keď semafor a zebra na ceste chýbajú? Na tieto aj iné otázky sme získali odpovede a zoznámili sme sa s bezpečným využívaním cesty, pretože nezáleží na tom, či si dospelý alebo dieťa! Pre každého je veľmi dôležité poznať pravidlá cestnej premávky, aby si bol v bezpečí ty aj ostatní ľudia okolo teba. Dopravné značky, predpisy a pravidlá predsa nie sú len na parádu. To už vedia aj naše detičky. Pohodlne sa usaďte a prezrite si naše aktivity vo fotogalérii.

             

            Simona Turáková  – učiteľka materskej školy          

          • Týždeň zdravej výživy

            12. 11. 2021

            Ovocie a zelenina sú pre naše zdravie nesmierne dôležité. Sú plné vlákniny a vitamínov, ktoré posilňujú našu imunitu. Ovocie a zelenina obsahuje päť najdôležitejších látok pre ľudský organizmus, ktoré pozitívne vplývajú na telesnú a duševnú kondíciu, posilňujú imunitný systém a sú výborným zdrojom prírodnej energie. To všetko a ešte viac zisťovali naše deti v triede SOVIČIEK cez rôzne vzdelávacie aktivity až po samotnú ochutnávku.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Didaktické hry v prírode

            9. 11. 2021

            Tak ako každý rok, aj tento rok sa dňa 5. 11. 2021 žiaci našej školy zúčastnili aktivít, zameraných na plnenie úloh prierezovej témy ochrany života a zdravia,  – „Didaktických hier v prírode“. Ochrana života a zdravia integruje spôsobilosti žiakov zamerané na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, tiež pri pobyte a pohybe v prírode, ktoré môžu vzniknúť vplyvom nepredvídaných skutočností ohrozujúcich človeka a jeho okolie.

             Prvú a druhú hodinu sme venovali zdravotnej príprave a ochrane prírody, kde sme žiakom vysvetlili  pojem  „ochrana prírody“ a „prvá pomoc“.  Porozprávali sme si o liečivých rastlinách stromoch a zvieratách, aký úžitok nám poskytuje les. Ďalej sme si porozprávali o záchranných zložkách, aké číslo majú policajti, záchranári, hasiči, čo obsahuje lekárnička a načo nám slúži. Tretiu a štvrtú hodinu sme plnili v prírode, vybrali sme sa do lesa, kde sme spoznávali stromy, rastliny, huby a živočíchy. Keďže nám počasie prialo a bolo krásne slnečno mohli sme s nadšením pozorovať krásu našej  prírody. Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom dobrú zábavu, ale i ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Moji starí rodičia

            2. 11. 2021

            Zo srdiečka, úprimne a s láskou rozprávali deti v triede Lienok o svojich starých rodičoch, o zážitkoch s nimi. Z ich slov bolo cítiť, ako veľmi vnímajú ich prítomnosť, pozornosť a lásku.  Starí rodičia sú neoddeliteľnou súčasťou ich rodín a v ich životoch majú svoje dôležité miesto. Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším im z vďaky vlastnoručne vyrobili darčeky, aby im urobili radosť.

            Bc. Ľuboslava Regeciová, učiteľka MŠ

          • Jesenné maškrty

            2. 11. 2021

            Jeseň je ročným obdobím, ktoré prináša bohatú úrodu ovocia a zeleniny.  Denná konzumácia dostatočného množstva a druhov ovocia a zeleniny je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Obsahujú nielen vitamíny, minerály, ale aj ďalšie látky, ktoré zlepšia metabolizmus a pomôžu odstrániť alebo redukovať mnohé zdravotné problémy. Práve tieto vedomosti si deti osvojujú pomocou rôznych aktivít, aby sa zdravý životný štýl stal prirodzenou súčasťou ich každodenného života. Ovocie a zeleninu nielen poznávali, pomenovávali, triedili, ale pripravili aj ovocný šalát a chutnú polievočku.

             

            Bc. Ľuboslava Regeciová, učiteľka MŠ

             

          • Medzinárodný deň školských knižníc – záložka spája triedy

            26. 10. 2021

            „S pomocou kníh sa mnohí stávajú učenými i mimo školy. Bez kníh nebýva učený nikto ani v škole.“

            Ján Amos Komenský

            Dnešná moderná doba spôsobila, že knihy sa dostali na okraj našich záujmov. Vystriedali ich totiž média a informačné technológie ako sú: počítač, mobily, tablety... Nedostatočný dôraz na motiváciu a na formovanie návyku k čítaniu patria medzi výrazné dôvody nečítania detí a mládeže. Dôležitým motivačným faktorom, ktorý ovplyvňuje, či sa deti stanú čitateľmi, je to, či sú už od útleho veku ku knihám vedené. A že sú knihy drahé? Stačí zájsť do knižnice a nájsť si tú správnu knihu.

            Dňa 25. 10. 2021 si aj naši žiaci pripomenuli Medzinárodný deň školských knižníc pod názvom „Záložka spája triedy“. Hlavným cieľom akcie bolo hravou a nenásilnou formou priblížiť žiakom vzťah ku knihám, školskej knižnici, čítaniu. So žiakmi sme si vybrali známu rozprávku „Medovníkový domček“ , ktorú sme si spoločne prečítali. Žiaci mali možnosť prezrieť si našu školskú knižnicu a vypožičať si knihy. Za odmenu každý žiak dostal záložku do knihy, ktorú si sám vymaľoval.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Týždeň zdravej výživy

            26. 10. 2021

                        To, aby žiaci vedeli, čo je dobré a správne pre ich vývin, ako sa majú stravovať, čomu sa majú vyhýbať, ako zdravo žiť sme sa snažili preukázať v "Týždni zdravej výživy", ktorý sa uskutočnil aj na našej škole. Vyvážená strava je veľmi dôležitá. Na správnu životosprávu sme v týždni upozornili našich žiakov prostredníctvom aktivít:

             - výstavky ovocia a zeleniny

            - prezentácie Projektu "Viem, čo zjem", ktorého cieľom je motivovať žiakov k vyváženému životnému štýlu, správnym stravovacím návykom a podporiť ich záujem o pohybové aktivity

            - príprava ovocných šalátov, obložených chlebíkov, nátierok, šípkového čaju, jablkových lievancov a paradajkovej polievky

             - na vyučovacích hodinách riešili úlohy s poznávaním ovocia a zeleniny - tajničky, hádanky, doplňovačky....

            - pripomenuli  si Svetový deň výživy a nezabudli ani na dôležitosť pohybových aktivít

                        Dúfame, že osvojené zásady zdravej výživy a nadobudnuté informácie budú pre žiakov prospešné nielen teraz, ale aj v budúcnosti.

             

            Mgr. Ľudmila Kanušččáková

             

          • SVETOVÝ DEŇ JABLKA - 21.10.

            21. 10. 2021

            Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk? Ako hovorí jedna ľudová múdrosť: Každý deň jablko, od lekára ďaleko...tak aj my sme si dnes so žiakmi prvého ročníka tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Zaspievali sme si pieseň Červené jabĺčko a vytvorili si jabĺčkové čelenky. No a na záver sme jabĺčka ochutnali aby sme boli celý rok zdraví.

            A čo vy? Mali ste už dnes chutné jabĺčko??? :) 

             

             Mgr. Silvia Čubová - triedna učiteľka

          • Jeseň .....

            19. 10. 2021

            Jeseň prekrásna je,
            farby skutočné skrýva v sebe.
            Kto by sa netešil kráse jej
            kto nepozná zákutie žiarivých farieb?

             

            Aj takto deti z triedy Sovičiek spoznávali Pani Jeseň a šarkaniu parádu cez rôzne aktivity.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Šantíme s jeseňou

            19. 10. 2021

            „Čo sú to ročné obdobia pani učiteľka?“ Ročné obdobia delia rok na štyri rovnako dlhé časti. Hovoríme im jar, leto, jeseň a zima. Každé ročné obdobie trvá tri mesiace. V časti svete, kde žijeme, sa s ročným obdobím mení aj počasie, rastliny a zvieratá. Ročné obdobia sa opakujú rok čo rok.

            Jeseň je tu a vonku sa dejú veľké zmeny. Pozrite sa! Zelené listy stromov sa zafarbujú do červena, oranžová a žlta. Pomaly strácajú svoju zelenú farbu a opadávajú. „A čo sa deje okolo nás?“  Deň je stále kratší a kratší a skôr sa stmieva. Jesenné počasie môže byť veterné. Ak pôjdeme v taký jesenný deň vonku, bude nás do tváre štípať studený vietor. Jeseň je správne obdobie na púštanie šarkanov. Zvieratká si v jeseni zhromažďujú zásoby na zimu a rastie im hustejšia srsť chrániaca ich pred chladom. Nám ponúka jeseň rozmanité nápady na aktivity vonku aj vo vnútri. Aj my malé lienočky sme sa vyšantili plnými dúškami a spoznali sme, že jeseň vôbec nie je škaredá, ale priam úžasná. Pozrite sa spolu s nami ako sme si užívali kúzla našej prírody.

            Simona Turáková – učiteľka materskej školy

          • Farebná jeseň

            18. 10. 2021

            Letné radovánky sa skončili. Slniečko býva skúpe a svoje lúče k nám posiela čoraz zriedkavejšie. Napriek tomu, že ich je málo, ešte musia bojovať s vetrom, dažďom či hmlou.Prišla jeseň, ktorá napriek nelichotivému počasiu prináša bohatú úrodu na poliach i v sadoch a nekonečné farebné kreácie. Práve tieto znakyjesene učíme vnímať naše deti prostredníctvom rôznych tvorivých aktivít a hier. Vo fotogalérii si môžete pozrieť, ako naše deti vnímajú krásu jesene, jej čaro a jedinečnosť.

            Bc. Ľuboslava Regeciová, učiteľka MŠ

          • Mliečne dobroty

            13. 10. 2021

            Mlieko je dôležitou tekutinou pre zdravý vývin mladého organizmu. Je nezastupiteľným zdrojom potrebných výživových látok.Mlieko a mliečne výrobky obsahujú všetky tri základné živiny: bielkoviny, tuky a sacharidy, množstvo vitamínov a niektoré minerálne látky. Sú zdrojom vápnika potrebným pre správny vývoj kostí a zubov.  Vrámci prípravy jednoduchých pokrmov si z mlieka, syra a masla pripravili žiaci špeciálnej triedy chutné maškrty – syrovú nátierku a puding. Na týchto mliečnych dobrotách  si každý z nás rád pochutná.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

             

          • Svetový deň srdca

            6. 10. 2021

            26. septembra sme si školskými aktivitami pripomenuli „Svetový deň srdca“, ktorý vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia - WHO. Cieľom tohoto dňa je, aby si aj mladá generácia  uvedomila, že srdcovo – cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtia osôb na celom svete. Medzi rizikové faktory patrí vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu v krvi a obezita. Najefektívnejšou ochranou vzniku srdcových chorôb je primárna prevencia. Zdravý životný štýl – zdravá strava, pohyb na čerstvom vzduchu, to sú hlavné priority, ktoré vštepujeme našim žiakom vo výchovno-vzdelávacom procese.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

             

          • Európsky týždeň športu

            6. 10. 2021

            Každoročne, v termíne od 23. do 30. septembra sa koná „Európsky týždeň športu“, do ktorého sa pravidelne zapájajú aj žiaci našej školy. Prostredníctvom pohybových aktivít na čerstvom vzduchu motivujeme našich žiakov k športovým aktivitám, ktoré posilňujú imunitu, kondíciu, fyzické i duševné zdravie. Pri aktivitách podporujúcich zdravý životný štýl sa riadime heslom„Pohybom za zdravím!“

            PaedDr. Anna Molnárová

             

             

          • PROJEKT ,,Spolu múdrejší 2"

            5. 10. 2021

            Milí rodičia,

            naša škola sa zapojila do rozvojového projektu Spolu múdrejší 2, ktorý je financový z Plánu obnovy  SR. V rámci tohto projektu bude žiakom ohrozeným školským neúspechom, alebo žiakom, ktorí potrebujú pomôcť s učivom zabezpečené kvalitné a dostupné doučovanie. Bude prebiehať v mesiacoch október až december 2021. Poskytneme doučovanie vo vyučovacích predmetoch: slovenský jazyk (1., 2., 3., 4., roč),  matematika (2.,3.,4.,ročník.), prírodoveda (3.,4.,ročník), prvouka (2.,ročník)

            Do projektu sa môžu zapojiť všetci žiaci, ktorí majú záujem zlepšiť svoje vedomosti, upevniť prebrané učivo, alebo dobehnúť zameškané učivo z akéhokoľvek dôvodu. Harmonogram doučovania bude prispôsobený tak, aby prihláseného žiaka nepreťažoval. Prihlásený žiak absolvuje priemerne 2 vyučovacie hodiny doučovania týždenne. O termíne doučovania bude informovať koordinátor projektu rodičov.

            Logo Financovaný EÚ

            Logo Plán obnovy

            Logo MŠVVŠ SR

            Logo Financované EÚ

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka školy

             

             

          • Pomohli nám dôchodcovia

            4. 10. 2021

            „Kovoškovŷ, kovoškolskoho dvora, roboty veľo,“ preto si riaditeľka školy musela aj tentokrát  na pomoc zavolať chlapské ruky. Pri osadzovaní informačných tabúľ a prípravných prác na osadenie domčeka na náradie prišli pomôcť miestni dôchodcovia – bývalý riaditeľ školy PaedDr. Ján Čuba, Juraj Čuba a Juraj Petrík. Aj napriek boľavým kĺbom a kolenám odviedli kus poriadnej roboty. Ďakujeme!

            PaedDr. Anna Molnárová