• Slávnostné ukončenie školského roka 2021/2022

            1. 7. 2022

             Keďže nám počasie prialo, koniec školského roka 2021/2022 sa konal na školskom dvore a slávnostný príhovor predniesla pani riaditeľka Mgr. Helena Hricová. Riaditeľka školy všetkých privítala a po jej slávnostnom príhovore a zhodnotení celého uplynulého školského roka sa dňa 30. 6. 2022 zavrela školská brána a naším žiakom dnes začínajú dlho očakávané prázdniny plné zážitkov, dobrodružstiev, radosti a zaslúžený oddych. Naše pani učiteľky rozdali žiakom vysvedčenia za ich celoročnú prácu a niektorí žiaci dostali aj pekné odmeny za vynikajúci prospech, správanie či vzornú dochádzku. Na záver pre nás pani riaditeľka pripravila milé prekvapenia a pohostenie a poďakovala všetkým za úspešnú a zodpovednú prácu. Želáme všetkým pekné prázdniny plné slnečných lúčov a načerpanie síl v novom školskom roku.

            Mgr. Marcela Horská

          • „ČÍTAJME SI...“

            27. 6. 2022

                        Naša škola a obecná knižnica v Kyjove sa v spolupráci s LINKOU DETSKEJ ISTOTY zapojila už do 13. ročníka celoslovenského podujatia „ČÍTAJME SI...“.Žiaci našej školy sa dňa 23. 6. 2022 postupne prestriedali pri čítaní knihy, každý čitateľ prečítal úryvok z knihy. Do podujatia sa zapojilo všetkých 48 žiakov našej školy. Veríme, že radosť z čítania budú mať naši žiaci aj nasledujúcom období.

                        Celoslovenský detský čitateľský maratón „ČÍTAJME SI...“ je aktivitou Linky detskej istoty, ktorá v spolupráci s knižnicami, školami po celom Slovensku, chce motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc. Sme presvedčení, že čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, že pomáha poznávať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, akceleruje rozvoj reči a slovnej zásoby. Vytvára priestor pre tvorivosť, dáva možnosť dieťaťu ponoriť sa do sveta fantázie, či možnosť identifikovať sa s knižnými postavami, ponúka tiež chvíle intimity, možnosť byť sám so sebou a relaxovať. Umožňuje naberať množstvo informácií, inšpirácií, vedomostí, porozumieť pojmom...

            Stašenková Tatiana - asistent učiteľa

          • Didaktické hry v prírode

            23. 6. 2022

            Dňa 21. 6. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili Didaktických hier v prírode.  Keďže sme mali turistickú vychádzku spojenú s poznávaním okolitej prírody, vybrali sme sa do lesa, pod „Sokoliu skalu“, kde sme spoznávali stromy, rastliny a živočíchy. Keďže nám počasie prialo a bolo krásne slnečno mohli sme s nadšením pozorovať krásu našej  prírody. Nazbierali sme si aj niekoľko lesných plodov.

            Nakoniec sme si zašportovali a odreagovali sme sa od všedných dní. Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom dobrú zábavu, ale i ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

             

             

          • MDD - MŠ

            22. 6. 2022

            Medzinárodný deň detí (skratka MDD) je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Medzinárodný deň detí sa zvyčajne (ale nie všade) oslavuje každoročne 1. júna.

            Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí (WorldConferencefortheWellbeing of Children). Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Zaujímavosťou však je, že práve na tento deň by sa malo deťom uľaviť napr. od domácich prác alebo prípadne zrušiť zákazy. Prípadne im dopriať viac čokolády.

            Mgr . Zuzana Hricová Firmentová , Simona Turáková - pomocný vychovávateľ

          • Pribudla nová zeleň

            20. 6. 2022

            Skrášľovane životného prostredia, recyklácia odpadov a výchova žiakov k trvalo užívateľnému rozvoju sú hlavné priority školského vzdelávacieho programu našej základnej školy. Pri vstupe do areálu školy  návštevníka očarí nielen budova školy, ale aj  bohato rozkvitnuté skalničky, rôznorodé dreviny a pokosený trávnik, ktoré spoločne navodzujú  estetickú a relaxačnú atmosféru tejto výchovno-vzdelávacej inštitúcie.

            K skrášľovaniu školského dvora pravidelne prispievajú aj naše pani učiteľky. Spoločne so žiakmi ošetrujú, pred rokmi vybudované skalničky a vysadené dreviny. V mesiaci jún vysádzali okrasné stromčeky, ktoré keď podrastú, vytvoria pestrofarebnú alej okolo chodníka.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Učenie s Kozmixom

            20. 6. 2022

            Žiaci 3. a 4. ročníka našej školy boli zapojení do bádateľského projektu Kozmix LAB  na tému CHRÁŇME ŽIVOTNÉ PROSTREDIE ALEBO ODPADKOVÁ ŠOU, prostredníctvom ktorého boli zrealizované zaujímavé hodiny založené na projektovom vyučovaní. Projekt bol zameraný na ochranu životného prostredia a recykláciu odpadu. Dôležitou súčasťou aktivít bola aj schopnosť pracovať  v skupine a pomáhať si. Čisté životné prostredie je dôležité pre nás všetkých. Čím skôr sa ho naučíme rešpektovať a chrániť, tým lepšie pre ďalšiu generáciu.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • Moja malá záhradka

            8. 6. 2022

            Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže „Moja malá záhradka“, ktorú organizuje Kaufland. Vďaka registrácii sa zaradili ku školám, ktoré mohli získať kompletný balík na pestovanie rastlín a vytvoriť si tak v triede malú záhradku. Po obdržaní balíka aj s návodmi na pestovanie rastlín, každý žiak očakával, aké semienko sa ukrýva v jeho  krabičke. Niektoré bylinky najskôr ani nepoznali, ale neskôr sa veľa o bylinkách dozvedeli, aj si po vypestovaní na nich pochutili. Život, to je ustavičný rast a transformácia. Zo škôlkarov vyrastú prváčikovia, z nich ostrieľaní žiaci. Kolobeh bytia je stále rovnaký, ale nikdy neprestáva fascinovať. Spoločnosť Kaufland prišla s pokračovaním súťaže, ktorá deťom zázrak života približuje prostredníctvom pestovania rastliniek. Dúfame, že vlastné skúseností s pestovaním rastlín pomôže žiakom lepšie chápať a vážiť si aké deje sú v našej prírode.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa Tatiana Stašenková

          • HURÁ, JE TU MDD!

            6. 6. 2022

            Medzinárodný deň detí, skratka MDD, sa oslavuje v mnohých krajinách sveta, každý rok 1. júna. Na Slovensku sa tento sviatok oslavuje od roku 1952. Myšlienka MDD vznikala na Svetovej konferencii pre blaho deti v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete. Po konferencii viacero vlád zaviedlo v svojich krajinách takýto deň, s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nevieme, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD, avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

            Hurááá, takto sa potešili naši žiaci, pretože tento sviatok patrí práve im. V tento deň si naši žiaci zasúťažili, oddýchli si, a odreagovali sa od všedných školských dní. Každý žiak mal možnosť zapojiť sa do behu, skákaní vo vreci a iných súťaží, v ktorých sa vyhodnotili tí najlepší. No nikto nezostal bez odmeny, každý žiak si zaslúžil malú odmenu.

             

            Mgr. Marcela Horská

          • Stavanie mája

            19. 5. 2022

            Mesiac máj sa vo všeobecnosti považuje za obdobie lásky a zrodu nového života. Májová zeleň bola symbolom sily a dobrého rastu. Najvýznamnejšie postavenie medzi rastlinami mal vo zvykoch tohto obdobia strom, ktorý sa v tejto súvislosti označuje ako máj.

            S príchodom mája, mesiaca lásky, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov. Máj stavia obyčajne mládenec dievčaťu, o ktoré sa uchádza, a ich stavanie je rozšírené na celom území Slovenska. Často sa máje ozdobovali, najmä pestrými stužkami a farebnými papiermi. Stavanie májov v predvečer prvomájovej noci nesie v sebe odkaz, ktorý je hodný si pripomenúť.

            A preto sme sa aj my  rozhodli, že si náš areál školy skrášlime májom, ako symbol príchodu jari, znovu sa obnovujúcej prírody a lásky.

             

            Mgr. Marcela Horská

             

             

             

             

             

          • Didaktické hry v prírode

            17. 5. 2022

            Dňa 13. 5. 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili aktivít, zameraných na plnenie úloh prierezovej témy ochrany života a zdravia,  – „Didaktických hier v prírode“. Ochrana života a zdravia integruje spôsobilosti žiakov zamerané na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, taktiež pri pobyte a pohybe v prírode, ktoré môžu vzniknúť vplyvom nepredvídaných skutočností ohrozujúcich človeka a jeho okolie.

            Praktickú časť sme plnili v prírode. Keďže sme mali turistickú vychádzku spojenú s poznávaním okolitej prírody, vybrali sme sa do lesa, kde sme spoznávali stromy, rastliny, huby a živočíchy. Ďalej sme sa venovali zdravotnej príprave, kde si žiaci prakticky vyskúšali obväzovanie ruky a porozprávali sme sa o záchranných zložkách a prvej pomoci. Vysvetlili sme si ako sa zorientovať v lese podľa svetových strán a niekoľko spôsobov ako v prírode zistiť, kde je sever. Nakoniec sme si zašportovali a odreagovali sme sa od všedných dní. Cestou späť sme pozbierali odpadky, ktoré sme naši v prírode. Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom dobrú zábavu, ale i ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

             

          • Týždeň - Zvieratá a ich mláďatá v materskej škole

            13. 5. 2022

            V rámci témy týždňa Zvieratá a ich mláďatá sme sa s deťmi z materskej školy okrem iných aktivít vykonávaných v triede, vybrali na exkurziu  do RS Kyjov, ktorá sa doposiaľ zaoberá  chovom kráv a exportom mlieka. Deti si odniesli kopec zážitkov v podobe teľných kráv, teliatok, býka, poľnohospodárskych strojov. Mali sme  tiež možnosť pohladkať a nakŕmiť ďalšie domáce zviera – capka Matiáša, za čo veľmi pekne ďakujeme kolegyni zo základnej školy PaedDr. Anne Molnárovej. 

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

            Simona Turáková - pomocná vychovavateľka

          • Mamičke ....

            13. 5. 2022

            Prečo sa chveje osika? Lebo sa jej vetrík dotýka.

            A ktože je, kto na vine, že sa chvejú ruky mamine.

            To sú ale smiešne otázky. Tie ruky sa chvejú od lásky...

            Darčeky pre mamičky zhotovili v triede Sovičiek - MŠ

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

            Simona Turáková - pomocná vychovavateľka

          • Zápis do 1.ročníka

            13. 5. 2022

            Sú dni, na ktoré nikdy nezabudneme: prvé stretnutie s našim bábätkom, prvý zub, prvý krok, prvý deň v škôlke. Ďalším dňom, ktorý si nájde už trvalé miesto medzi spomienkami tých najmenších je Zápis do prvého ročníka základnej školy ktorý sa konal  27.4.2022. Tento akt bol plný aktivít pod vedením učiteliek zo základnej školy a materskej školy. Deťom blahoželáme k postupu  a prajeme im veľa šťastia a úspechov v budúcom školskom roku.

            Mgr. Zuzana Hricová Firmentová

          • Darček pre mamičku

            13. 5. 2022

            Všetky kvety do rúk mamy, skladám ako drahokamy.

            Za jej lásku, plnú nehy, za zelené detské brehy.

            Za jej štedrosť, starosť v hlave, za dni šťastné, za dni hravé,

            za rozprávky nad kolískou, za to, že vždy stojí blízko.

            Deň matiek sa spája s obetavosťou mamičiek, ktoré sa s láskou starajú o svoje deti. Zaslúžia si preto, aby si deti na nich v tento deň spomenuli a obdarovali ich malým darčekom. Aj naši žiaci takto tvorili v mesiaci máj darček, ktorým mali možnosť obdarovať mamičky. Tešili sa z toho, že si vlastnoručne zhotovili  darčeky  a pozdravy, v ktorých mohli napísať milé prianie. Žiaci pracovali s nasadením, keď obkresľovali srdiečka podľa predlohy, vystrihovali, lepili, strihali, krájali ovocie na pečený čaj a viazali stužky. Veríme, že mamičky úprimné slová a malý darček potešili.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková,

            asistentka učiteľa – Tatiana Stašenková

          • SVETOVÝ DEŇ „POHYBOM K ZDRAVIU“

            13. 5. 2022

            Sedavý spôsob života je síce pohodlný, ale skrýva v sebe množstvo zdravotných rizík,  môže spôsobiť chronické ochorenia spôsobené nezdravou výživou a nedostatkom pohybu. Dnešný životný štýl nás mnohých ženie k úplnej fyzickej nečinnosti.

            Svetový deň – pohybom k zdraviu bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002 a oslavuje sa od roku 2003. Cieľom bolo zvýšiť povedomie verejnosti o zdravom životnom štýle s dôrazom na význam dostatočnej pohybovej aktivity. Nedostatok pohybovej aktivity sa v súčasnej dobe stáva čoraz väčším celosvetovým problémom.

            V modernej dobe 21. storočia, kedy uprednostňujeme auto pred bicyklom a výťah pred schodmi, má pohyb a cvičenie stále veľký význam. Na to, aby srdce a svaly správne fungovali, potrebujme pravidelnú fyzickú aktivitu. Pravidelná pohybová aktivita má veľký význam u detí, pričom je vhodné ich viesť k primeranému pohybu už od útleho veku, čím sa vytvárajú správne návyky aj v dospelosti. U detí spočíva jej prínos najmä v prevencii nadváhy a obezity.

             

            V rámci Svetového dňa pohybom ku zdraviu sme sa aj my s našimi žiakmi zapojili do pohybových aktivít. Strávili sme super deň, zašportovali sme si a hlavne sme urobili niečo pre svoje zdravie.

             

            Mgr. Marcela Horská

          • Deň narcisov

            3. 5. 2022

            Dňa 28. 4. 2022 sa konala už po 26. krát jedinečná verejnoprospešná zbierka Ligy proti rakovine - Deň narcisov. Naša škola sa každoročne zapája do tejto zbierky. Cieľom Dňa narcisov je vniesť problematiku boja proti rakovine bližšie k ľuďom, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí svojim deťom umožňujú do pokladničky vhodiť mincu a podieľať sa na dobrej veci, i všetkým ostatným darcom, ktorí prispievajú v obci. Darom do zbierky a žltým kvietkom pripnutým na odeve vysielame odkaz, že nám osud chorých nie je ľahostajný.

            Tatiana stašenková - asistentka učiteľa

          • Osmijankova literárna záhrada

            2. 5. 2022

            Žiaci 3. a 4. ročníka našej školy sa opäť zapojili do 18. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže – Osmijankova literárna záhrada, ktorá spája čítanie, tvorivosť, výtvarné aktivity, tiež emócie. Od novembra do apríla sa snažili podľa pravidiel súťaže čítať vybrané knihy a plniť úlohy viažuce sa k prečítanej knihe. Začali Kapsičkou darov, kde príbeh O dvanástich mesiačikoch patrí medzi najkrajšie slovanské rozprávky a má takmer vianočnú atmosféru. Ďalej pokračovali Zatúlanou kapsičkou, v ktorej príbeh  bol o tom, že domov nepotrebujú len ľudia, ale aj zvieratká. O tom, že niekedy sa príjemným domovom môže stať aj bunker ich presvedčila Kapsička s bunkrom. To, že kamarát sa začne podobať na kamaráta neplatí len vo svete ľudí. Platí to aj medzi zvieratkami. O tom ich poučila rozprávka, ktorú vybral Osmijankov Spriatelenej kapsičke. Pri plnení úloh žiaci zažívali radosť, nadšenie, zvedavosť z toho, čo bude nasledovať ďalej, ale aj pocit zodpovednosti za spoločnú prácu.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková, asistentka učiteľa- Tatiana Stašenková

          • Deň Zeme v materskej škole

            2. 5. 2022

            Dňa 22. apríla sme sa v triede Lienok pripojili k oslavám Dňa Zeme. Deti vytvorili plagát, na ktorý nakreslili planétu Zem. Prázdna planéta sa deťom zdala smutná a neužitočná, a tak vystrihli zvieratká a rastliny, ktorými polepili takmer celú planétu. Počas práce sa deti zapájali do rozhovoru o tom, v akom prostredí sa budú dané zvieratká a rastlinky najlepšie cítiť a v akom prostredí sa cítia komfortne oni. Deti si postupne uvedomili dôležitosť ochrany prírody a životného prostredia, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie života na Zemi. Podelili sa so svojimi postrehmi a skúsenosťami so znečisťovaním prírody v ich okolí a recykláciou odpadu. Spolu s deťmi z triedy Sovičiek sme vyzbierali odpadky v okolí materskej školy. Svojou troškou sme tak prispeli k čistote našej planéty.

             

            Bc. Ľuboslava Regeciová

          • OZNAM !

            1. 5. 2022

            Zápis detí do materskej školy....

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Kyjov,oznamuje,že v čase od 2.5.2022 - 31.5.2022 prijíma žiadosti  na predprimárne vzdelávanie detí na školský rok 2022/2023.

            Žiadosti do MŠ si môžte vyzdvihnúť v riaditeľni ZŠ s MŠ od 7:00 - 15:30 hodine.

            Informácie ohľadom zápisu sa poskytnú hneď na mieste.

            Tešíme sa na Vás.

            Mgr. Helena Hricová - riaditeľka ZŠ s MŠ Kyjov

             

          • „Naša Zem je chorá, treba ju liečiť“

            1. 5. 2022

            22. apríl je Dňom Zeme. Z príležitosti tohto dňa si žiaci našej školy pripomenuli, aká je krehká a zraniteľná planéta Zem, čo ju devastuje a ničí. Čo môže urobiť každý z nás, aby sa život na planéte Zem zachoval aj pre nasledujúce generácie ľudstva. Každý musí začať od seba.

            Prostredníctvom zážitkových aktivítsa naši pedagógovia snažia viesť žiakov k ochrane a skrášľovaniu životného prostredia v ktorom sa nachádza naša rodná obec Kyjov. V tomto období nám pomohlo aj slniečko, ktoré nám umožnilo, ošetriť dreviny a skalničky v okolí školy, dodať im potrebné živiny pre ďalší rast.

             

            PaedDr. Anna Molnárová