• Kto je moja rodina

            28. 9. 2021

            Deti hľadali v triede poklad s heslom: „Miestnosť ukrýva to čo najviac ľúbiš, čo najcennejšie máš. Nájdeš ho ...“ A viete čo tam našli? Obrázok rodiny. Deti s úsmevom a láskou v srdci potvrdili, že ich rodina je pre nich najväčší dar a horlivo rozprávali o svojich rodinných príslušníkoch. Celý týždeň sme sa venovali rozmanitým činnostiam a niektoré z nich si môžete pozrieť aj v našej fotogalérii. 

             

            Simona Turáková – učiteľka materskej školy

          • Divadelné predstavenie z pera H. CH. Andersena

            28. 9. 2021

            Na starom gazdovskom dvore žila kačacia rodina. Mamka kačka zohrievala vajíčka, z ktorých sa jedného dňa vyďobalo na svet šesť žltučkých káčatiek – páperových guľôčok. Iba jedno vajíčko bolo väčšie ako ostatné. Vyliahlo sa z neho čudné sivé káčatko...

             A ďalej už príbeh poznáme. Kultové dielo dánskeho spisovateľa H. CH. Andersena dodnes otvára stále živé a aktuálne témy o inakosti, predsudkoch a o hľadaní svojho miesta vo svete.  Ani naši malí škôlkari ešte nevedia čo ich čaká v budúcnosti, ale my všetci pedagógovia a rodičia sa snažíme, nádejame, aby dospeli v skvostnú „labuť“ čo bude vedieť „plávať“ životom.

             Žime bez predsudkov, oceňujme inakosť, a majme pochopenie a na jazyku láskavé slovo pre každého. 

             

            Simona Turáková  – učiteľka materskej školy          

          • OZNAM

            23. 8. 2021
            • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční 2. septembra o 8:30 hod. na školskom dvore. Prosíme dodržiavať odstupy.

              Po slávnostnom otvorení sa žiaci presunú s triednymi učiteľmi do tried bez rodičov, výnimkou je rodič žiaka 1. ročníka.   

              Vstup do budovy je iba po dezinfekcii rúk s rúškom na tvári a vyplnené Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti .   Všetci žiaci si prinesú prezúvky a zápisník, žiaci 1. ročníka aktovku.                                                                                                          

              Prevádzka ZŠ ,MŠ a ŠJ začne vo štvrtok, 2. septembra.

              Tešíme sa na Vás :-) 

            • kolektív ZŠ s MŠ Kyjov

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021

            1. 7. 2021

            Slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021 sa uskutočnilo 30. júna na školskom dvore. Posledný deň školského roka so sebou vždy  nesie neopakovateľnú atmosféru. Riaditeľka školy Mgr. Helena Hricová všetkých privítala a po jej slávnostnom príhovore a zhodnotení celého uplynulého školského roka sa slova ujal starosta obce Bc. Milan Dirga, ktorý taktiež poďakoval všetkým za vykonanú prácu a poprial zaslúžený oddych počas letných prázdnin. S požehnaním na prázdniny sa so žiakmi a zamestnancami školy rozlúčil aj duchovný otec Mgr. Peter Tremko. Všetci žiaci si z rúk triednych učiteľov prebrali vysvedčenia a niektorí aj odmenu za snaživú prácu alebo vzornú dochádzku v školskom roku. Na záver sme sa lúčili aj s kolegyňou Mgr. Júliou Urdovou, ktorá odchádza z našej školy na iné pracovisko. Na našej škole pracovala 5 rokov.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

             

          • Rozlúčka so zamestnankyňou školy

            1. 7. 2021

            Naša dlhoročná zamestnankyňa školy Anna Semančíková dňa 30. 6. 2021 odišla do dôchodku.Všetko má svoj začiatok, ale i svoj koniec. 29. júna nás pozvala na slávnostný obed spojený s posedením pri príležitosti jej odchodu do dôchodku. S úctou sme ho prijali a strávili chvíle popretkávané rozhovormi a spomínaním...

            Nedá sa to zrátať iste, koľko ste sa natrápili,

            aby bolo všetko čisté, kým pôjdeme na prázdniny.

            Aby dvor bol pokosený a záhony bez buriny,

            schody, triedy upratané, všetko pekne poskladané.

            Za vynaloženú prácu na našej škole jej poďakovala riaditeľka školy Mgr. Helena Hricová a poďakovať a rozlúčiť sa prišiel aj pán starosta Bc. Milan Dirga. Pani Anna Semančíková pracovala ako upratovačka v našej škole dlhých 40 rokov.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Učíme sa s Kozmixom

            22. 6. 2021

            Nové inovatívne spôsoby výučby majú v obľube aj naši žiaci. Zapojili sa do učenia s kamarátom Kozmixom, ktorý je ich priateľom na cestách poznania. Portál Kozmix je akousi bránou do sveta digitálneho  vzdelávania pre žiakov a ich učiteľov. Predstavuje zábavnú formu vzdelávania, ktoré je moderné, efektívne a vyučovanie sa mení na hru.  Vzdelávací obsah na portáli Kozmix kopíruje štandardy školského vyučovania. Silnou stránkou projektu je atraktívnosť výučby, pretože kombinuje obsah so zábavnou formou. S portálom pracujú žiaci na hodinách veľmi radi, vyučovanie je zábavnejšie a učenie prirodzenejšie.  

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Ako sova líške bájky čítala

            8. 6. 2021

            V jeden pekný slnečný deň k nám zavítalo divadlo Babadlo so stvárnením príbehu o tom, ako sova líške bájky čítala. Divadlo sa uskutočnilo za prísnych hygienických opatrení a v exteriéri. Herci boli dvaja s krásnymi rekvizitami a kulisami. Hlavnou postavou bola líška, ktorá bola nenásytná a bez dovolenia brala cudzie veci no nakoniec sa jej to vypomstilo. Toto divadlo malo pre našich žiakov poučný charakter. Sova počas predstavenia čítala líške bájky s poučným  koncom. Herci svoje úlohy zvládli výborne a naši žiaci sa zabavili, no aj mnoho naučili. Tešíme sa na ďalšie stvárnenia príbehov.

            Mgr. Júlia Urdová

          • „Pomáhame prírode“

            8. 6. 2021

            Všetci vieme, prečo je dôležité chrániť našu prírodu aj ako to robiť. Našich žiakov vždy učíme láske k prírode. Jedným prostriedkom ochrany prírody je aj separovanie a odhadzovanie odpadkov do na to určených nádob.  No občas sa aj medzi nami nájde nezodpovedný človek, ktorému je ľahostajné čisté prostredie. A keď sme počas vychádzky spozorovali množstvo odpadkov pohodených voľne v prírode, náš cieľ bol jasný. Vybrali sme sa upratať neporiadok z našej zelene. Naši žiaci naplnili niekoľko vriec odpadom, ktoré pozbierali popri ceste. Po práci sme si oddýchli na odpočívadle, osviežili sa a vrátili sa späť ku škole, kde sme odpadky vyhodili do kontajnerov. Žiaci mali z toho dobrý pocit a tešili sa, že aspoň takto mohli prírode pomôcť.

            Mgr. Júlia Urdová

          • ČÍTAME RADI 2

            4. 6. 2021

            Aj naša škola sa tohto roku zapojila do výzvy Podpora čitateľskej gramotnosti – rozvojový projekt „Čítame radi 2“, v ktorej sme boli úspešní. Získali sme v nej sumu 800 eur na nákup nových kníh do školskej knižnice. Naplno sme využili zľavy v kníhkupectvách, a tak nám na policiach pribudlo vyše 60 nových knižných titulov, spolu teda  130 nových kníh od náučných cez rozprávkové, príbehy zo života detí, aj dobrodružné romány,  a nechýba ani pár básnických zbierok. Všetci žiaci od 0. po 4. ročník si tam nájdu niečo pre seba. Knižnica je otvorená každý  deň od 12.15 do 13.00 hod.

            Mgr. Helena Hricová

          • Didaktické hry v prírode

            4. 6. 2021

            Dňa  1. - 2. 6. 2021 sa žiaci našej školy zúčastnili aktivít, zameraných na plnenie úloh prierezovej témy ochrany života a zdravia,  – „Didaktických hier v prírode“. Ochrana života a zdravia integruje spôsobilosti žiakov zamerané na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, tiež pri pobyte a pohybe v prírode, ktoré môžu vzniknúť vplyvom nepredvídaných skutočností ohrozujúcich človeka a jeho okolie.

            Prvý deň sme venovali teoretickej príprave, kde sme žiakom vysvetlili pojem  „ochrana prírody“.  Porozprávali sme si o liečivých rastlinách, stromoch a zvieratách, aký úžitok nám poskytuje les.  Druhý deň - praktickú časť sme plnili v prírode, keďže sme mali turistickú vychádzku spojenú s poznávaním okolitej prírody. Vybrali sme sa do lesa, kde sme spoznávali stromy, rastliny, huby a živočíchy. Keďže nám počasie prialo a bolo krásne slnečno mohli sme s nadšením pozorovať krásu našej  prírody. Verím, že tieto didaktické hry splnili stanovené ciele a priniesli žiakom dobrú zábavu, ale i ponaučenie.

            Mgr. Marcela Horská

          • Deň vyučovania vonku – 20. máj 2021

            3. 6. 2021

            Aj tento rok sa naši Stromáci zapojili do  medzinárodnej kampane „Outdoorclassroomday“. Hlavnou myšlienkou tohto dňa bolo, aby sa deti viac učili vonku, čo prináša množstvo benefitov vo všetkých oblastiach rozvoja žiakov. Strom života, ktorého súčasťou sú aj naši žiaci, už tradične podporuje túto unikátnu akciu. Počasie v tento deň bolo nevyspytateľné, preto sme si niektoré aktivity museli presunúť na nasledujúci deň.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • Opeľovače

            3. 6. 2021

                Vrámci medzinárodneho projektu„Takemeout – Zober ma von“ sa naši najmenší Stromáci zapojili do piatej outdoorovejsúťaže pod názvom Opeľovače. Opeľovače majú v prírode nezastupiteľnú úlohu. Sú dôležité pre nás ľudí, pretože z opeleného kvetu vznikne plod, ktorý nám môže slúžiť ako potrava. Piata outdoorová súťaž bola o pozorovaní a zaznamenávaní rôznych druhov opeľovačov v našom okolí.

            PaedDr. Anna Molnárová

          • Osmijankova literárna záhrada

            26. 5. 2021

            Naša škola sa prvýkrát zapojila do 17. ročníka celoslovenskej čitateľskej súťaže Osmijankova literárna záhrada. Čítanie s Osmijankom sme realizovali so žiakmi 3. a 4. ročníka. Spolu sa zapojilo 12 žiakov, tzv. „osmičitateľov“. Úlohy sme plnili spoločne a zo súťažných kapsičiek so semienkami sa nám podarilo zasadiť 4, pri ktorých sme vyberali, objavovali, čítali, tvorili a čo najdôležitejšie – hrali sa. Žiaci si najprv vytvorili papierového Osmijanka, ktorý ich sprevádzal literárnou záhradou. Po prečítaní  knihy zo súťažnej kapsičky a po splnení daných úloh sme do našej záhrady zasadili – vytvorili pestrofarebnú knihu, tak ako je to na jar v každej záhrade. Každej súťažnej kapsičke sme dali inú farbu. Páčili sa nám všetky knihy. Pri mnohých sme sa príjemne zabavili a zasmiali. Knihy nám priniesli mnoho užitočných rád do života.  Hravou formou sme vytvárali pozitívny prístup k čítaniu a zároveň sme sa veľa dozvedeli zaujímavého z oblasti detskej literatúry.

            1. V súťažnej kapsičke, v ktorej sa pinkajú verše sa žiaci zahrali na básnikov, kde sa hrali s peknými slovíčkami, rýmami a básničkami. Práca s časopisom Slniečko nás veľmi zaujala a bola pekným spestrením na hodinách čítania.
            2. V Osmijankovej  rozprávke O žuvačkovom ježkovi od spisovateľky Kristy Bendovej sme sa naučili ako všetky zvieratká – kamaráti ťahali za jeden povraz a čo to znamená, keď všetci ťahajú za jeden povraz.
            3. V súťažnej kapsičke s knižkou Čarovné pero sme sa zoznámili s cigánskym chlapcom Kalom, ktorý vďaka svojej zvedavosti prešiel všetkých sedem svetov, no napokon zatúžil vrátiť sa naspäť domov, k svojim. Žiaci sa tiež rozprávali o svojich snoch a zisťovali čo je potrebné k splneniu ich túžby.
            4. Súťažná kapsička, v ktorej je všetko sme čítali knihu Strom a bola tam aj Princezná, ktorá mala všetko a napokon sme sa zamysleli, čo je najdôležitejšie a čo z toho VŠETKÉHO už nepotrebujeme, lebo to dlho leží nepovšimnuté, kam by sme to mohli odniesť, darovať a prečo.

            Všetky výsledky z čítania v Osmijankovej literárnej záhrade sme zaslali spracované v podobe pestrofarebnej knihy. Sú v nej práce detí, fotografie, ale aj odpovede na súťažné otázky.

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Pohybom k zdraviu

            18. 5. 2021

            Tento deň bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) v roku 2002. Pripomíname si ho každoročne 10. mája. Poukazuje na súčasný sedavý spôsob života a nedostatočnú pohybovú aktivitu ako rizikový faktor mnohých chronických ochorení.

                        V súčasnosti je na Slovensku, ale aj vo svete vysoké percento populácie, ktorá sa nevenuje žiadnej zdraviu prospešnej pohybovej aktivite. Cieľom tohto dňa je zvýšenie verejného povedomia o zdravom životnom štýle založeného na dostatku primeraných  pohybových aktivít. Pravidelná pohybová aktivita má veľký význam u detí, pričom je vhodné ich viesť k primeranému pohybu už od útleho veku, čím sa vytvárajú správne návyky aj v dospelosti. U detí spočíva jej prínos najmä v prevencii nadváhy a obezity.

            A práve preto sme sa dňa 10. mája rozhodli, že si spoločne zacvičíme a spravíme niečo prospešné pre svoje zdravie. Vonku sme si zacvičili a zabehali a neskôr sme sa vybrali na vychádzku. Pozorovali sme okolitú prírodu, kde sme si zopakovali poznatky z prvouky  a príjemne sme si oddýchli.

            Mgr. Marcela Horská

          • Enviropátračka - Voda

            5. 5. 2021

            Počas mesiaca marec sa naši žiaci zapojili do celoslovenskej súťaže Stromu života pod názvom Enviropátračka – Voda. Sedem úloh danej súťaže ovplyvňovalo  pozitívny vzťah k vzácnej tekutine zvanej voda. Naši Stromáci sa pri plnení úloh oboznámili s kolobehom vody v prírode, zisťovali skupenstvá vody v prírode i v domácnosti, mapovali najdlhšiu slovenskú rieku Váh a zisťovali, odkiaľ pramení kyjovský potok Hradlová. Imitovali sme neporiadok v potoku za rómskou osadou a hľadali sme riešenia ako eliminovať tento nepriaznivý stav znečisťovania miestneho potoka.

            V rómskom jazyku voda znamená „pani“. Pani, ktorá je našou živiteľkou, ale ak sa o prírodu a zeleň vôkol nestaráme, je aj nebezpečnou ničiteľkou. Vymýva brehy riek, zaplavuje domy, ničí úrodu na poliach. Bez vody by nefungoval život na planéte Zem. Preto si ju chráňme ako najvzácnejší poklad, ktorý nám naša Zem ponúka.

            PaedDr. Anna Molnárová

             

          • Zápis do 1. ročníka ZŠ

            23. 4. 2021

            Ak dieťa dovŕši do 31. 8. 2021 šesť rokov, je povinnosťou zapísať ho na základnú školu. 21. 4. 2021 sa na našej škole uskutočnil zápis do 1. ročníka. Všetky kontakty so školou sa uskutočnili s dodržiavaním hygienicko – epidemiologických opatrení.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

             

          • Čitateľský oriešok

            23. 4. 2021

            Aj tento rok sme prihlásili žiakov 3. a 4. ročníka do čitateľskej súťaže, v ktorej sa potvrdilo, že čítanie a  spolu sním aj rozvíjanie fantázie a detskej predstavivosti je niečo, čo je potrebné rozvíjať. Každý príbeh v sebe ukrýva tajomstvo, stačí sa ním prelúskať. Súťaž tak rozvíja u deti čítanie s porozumením, vnímanie medzipredmetových vzťahov, logické myslenie, tak dôležité pri riešení úloh, na ktorý je Čitateľský oriešok dobrou prípravou. Žiaci spoločne čítali zadané príbehy a následne odpovedali na otázky, či prečítanému textu aj porozumeli. V ďalšom kroku mali spojiť dva prečítané príbehy do jednej  kresby. Čítanie je predsa základný spôsob, ktorým sa deti učia, a je preto dôležité rozvíjať túto zručnosť neustále.

             

            Mgr. Ľudmila Kanuščáková

          • Prileteli vtáčky

            14. 4. 2021

               Teplejšie slnečné lúče, ranný spev vtákov a kvitnutie jarných kvetov ohlasujú prebúdzanie sa prírody.Neodmysliteľným symbolom príchodu jari je prílet prvých škorcov, škovránkov, lastovičiek či bocianov. Migrácie vtákov považujú prírodovedci za jeden z najpozoruhodnejších fenoménov živej prírody. V tomto období sa deti pomocou rôznych aktivít oboznamovali práve s niektorými druhmi migrujúcich vtákov, ich významom a spôsobom života. Pozornosť sme zamerali aj na nebezpečenstvá, ktoré ohrozujú vtákov a ich biotop.

            Bc. Ľuboslava Regeciová